Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Η ExxonMobil διαθέτει το δικό της «State Department»

Από το energypress.gr
Η επιλογή του διευθύνοντα συμβούλου της ExxonMobil ως νέου υπουργού Εξωτερικών έγινε αντικείμενο κριτικής στις ΗΠΑ, δεδομένου του ότι δεν διαθέτει προηγούμενη εμπειρία σε διπλωματικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική. Όμως, στην πραγματικότητα η Exxon διαθέτει το δικό της «state department» και τη δική της υπηρεσία πληροφοριών, που επιτρέπει στους διοικούντες να είναι καλά ενημερωμένοι και να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο αρχηγείο της Exxon στο Ντάλας, λειτουργεί ένα ειδικό τμήμα που σκοπός του είναι η συλλογή πληροφοριών για μια σειρά οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων ανά τον κόσμο, ώστε να μπορεί η διοίκηση να κατεβαίνει στις διαπραγματεύσεις της από θέση ισχύος.

Οι αναλυτές της Exxon συντάσσουν..
λεπτομερείς εκθέσεις για κάθε περιοχή όπου η εταιρεία διαθέτει δραστηριότητες και προσωπικό, αλλά και για περιοχές όπου ενδιαφέρεται να επεκταθεί. Όπως είναι φυσικό, η συμβολή του τομέα αυτού ήταν καθοριστική και στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Exxon στη Ρωσία και στις επαφές που είχε ο ίδιος ο Τίλερσον με ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως εκ τούτου, ο Τίλερσον διαθέτει μια ευρεία ενημέρωση και κατανόηση των εξελίξεων ανά τον πλανήτη, έστω και μέσα από μια περισσότερο ενεργειακή οπτική γωνία. Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας στο Bloomberg, οι εκθέσεις του τομέα πληροφοριών χρησιμοποιούν «σκληρά» δεδομένα για τις οικονομικές συνθήκες και τις τάσεις διεθνώς, ανοικτές πηγές, όπως ακαδημαϊκές έρευνες, άρθρα στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και σε ιστολόγια, παρουσιάσεις σε συνέδρια, συζητήσεις διπλωματικών πηγών, αλλά και εμπιστευτικές εκθέσεις από τα γραφεία της εταιρείας στις ξένες πρωτεύουσες.

Στο επίκεντρο της προσοχής της Exxon είναι η λεγόμενη διαχείριση του πολιτικού κινδύνου, δηλαδή η κατάλληλη εκτίμηση των τάσεων και των πολιτικών που επηρεάζουν την ενέργεια και τις επενδύσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου