Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Αναμένοντας τους μνηστήρες της ΑΟΖ

Αποτέλεσμα εικόνας για αοζ κυπρου χαρτης
Από το energypress.gr
Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ενέργειας αναφορικά με τους υποψήφιους ενεργειακούς μνηστήρες, οι οποίοι θα προχωρήσουν στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με την Κυβέρνηση για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 στο πλαίσιο του 3ου γύρου αδειδότησης της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη γεώτρηση που θα γίνει το 2ο τρίμηνο του 2017 από την Τotal στο τεμάχιο 11, σημειώνοντας πως, αν όντως εξευρεθεί κοίτασμα, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου όμοιο με αυτό του Αφροδίτη, αλλά και γιατί «για πρώτη φορά θα γίνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρηση σε γεωλογική δομή παρόμοια με αυτή του Ζορ».

Η σημασία της EXXON-MOBIL
Εξαιρετικής σημασίας ήταν και οι δηλώσεις του Ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Άμος Χοκστάιν στην «Κ» Κύπρου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ..
πως η αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αναπτύξει τις ενεργειακές της πηγές.

Στην συνέντευξή του, δήλωσε πως «η απόφαση μιας εταιρείας-μεγαθήριο, όπως η EXXON-MOBIL, να λάβει μέρος στον τρίτο γύρο αδειοδότησης και να επενδύσει εδώ, υποδηλοί ότι υπάρχει πίστη στην ενεργειακή αγορά, ότι εδώ υπάρχει πολύ φυσικό αέριο προς ανακάλυψη».

Μια μεγάλη εταιρεία, συνέχισε, δεν χάνει τον χρόνο της σε μικρά κοιτάσματα. «Δηλαδή, το πρώτο ζήτημα μπορεί να είναι ότι δεν ξέρουμε σίγουρα αν είναι εκεί το μεγάλο κοίτασμα», είπε, προσθέτοντάς: «Όμως, οι ειδικοί γεωλόγοι της EXXON-MOBIL πιστεύουν ότι εδώ υπάρχει μια ευκαιρία που δεν είναι μικρή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου εδώ από ότι πιστεύαμε προηγουμένως».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως στην Άγκυρα αντιλαμβάνονται ότι πρακτικά η τοποθέτηση ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία χρειάζεται τη συναίνεση της Κύπρου.

Τα εμπόδια για αγωγό
Στο ίδιο πλαίσιο, σε ανάλυσή του, ο ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο (CAP) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, Άλαν Μακόβσκι, επεσήμανε πως μια λύση του Κυπριακού δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι η κατασκευή ενός τουρκο-ισραηλινού αγωγού θα είναι εύκολο ζήτημα. «Οι ενεργειακές συμφωνίες είναι εμφανώς δύσκολο να επιτευχθούν. Μπορούν να εκτροχιαστούν από τις δυνάμεις της αγοράς ή από την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Πρώτον και κύριον, η πρόκληση για τους μηχανικούς για κατασκευή ενός αγωγού 300 μιλίων σε βαθιά ύδατα θα μπορούσε να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Επιπλέον, οι τρίτες χώρες μπορεί, επίσης, να δημιουργήσουν προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τόσο η Ρωσία όσο και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να ανησυχήσουν για έναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό».

Στην Ουάσιγκτον η Ντόχερτι
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι, αναμένεται να έχουν σήμερα στην Ουάσιγκτον ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για τις διακοπές των Χριστουγέννων και με την ευκαιρία θα έχει διαβουλεύσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την ηγεσία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

(του Μάριου Πουλλάδου, Σημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου