Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Σήμερα οι γενικές συνελεύσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σήμερα οι γενικές συνελεύσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ
Από το energyworld.gr
Συνέρχονται σήμερα οι γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, για να εγκρίνουν η μεν πρώτη την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στους κινεζική State Grid, η δε δεύτερη την απόσχιση του κλάδου διανομής από τη μητρική εταιρία.
Η συνέλευση της ΔΕΗ καλείται να εγκρίνει την ανάδειξη της State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ και παράλληλα να εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών  με την κινεζική εταιρία.

H σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ καλείται να αποφασίσει την ...
απόσχιση του Κλάδου Διανομής Αερίου από την εταιρία και προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία 100% θυγατρική, μία νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, στην οποία θα ενταχθούν τα νέα δίκτυα διανομής αερίου -όποτε αυτά γίνουν-σε νέες αστικές περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά κλπ  – καθώς και τα μερίδια που διαθέτει σήμερα η ΔΕΠΑ στις υπό σύσταση νέες Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Οι νέες ΕΔΑ είναι οι εταιρίες που θα προκύψουν από τη διάσπαση των υφιστάμενων Εταιριών Παροχής Αερίου στις τρεις περιοχές, σε εταιρίες εμπορίας, οι νέες ΕΠΑ και σε Εταιρίες Διανομής.

Η νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα είναι πλήρως λειτουργικά και διοικητικά διαχωρισμένη από τη μητρική ΔΕΠΑ, η οποία δεν θα έχει λόγο ούτε στην επιλογή της διοίκησης της θυγατρικής

Η μητρική ΔΕΠΑ – η εταιρία που θα μείνει  μετά την απόσχιση του κλάδου Διανομής- θα ασχολείται με την προμήθεια, την εμπορία αερίου, τις διεθνείς συμβάσεις κλπ και στόχος των δανειστών, όπως προκύπτει  από τις μέχρι σήμερα επαφές με την  ελληνική πλευρά, είναι η απόσυρση της νέας ΔΕΠΑ από την εμπορία στη λιανική, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκχωρήσει, το μερίδιό της στις  νέες ΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου