Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

ΙΟΒΕ: Η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα δεν αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ιοβε
Από το energypress.gr
Η μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα «Επιπτώσεις από την νέα αύξηση της φορολογίας καυσίμων στην λειτουργία του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών και στην ελληνική οικονομία» δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Στόχος της μελέτης είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων για τον κλάδο, τα δημόσια έσοδα, αλλά και την ελληνική οικονομία από την αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ για τις βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης (Ιανουάριος 2017) και το πετρέλαιο θέρμανσης (Οκτώβριος 2016).

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η φορολογία στα καύσιμα στην Ελλάδα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, όπως και η συνεισφορά των εσόδων από τους φόρους στα πετρελαιοειδή. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών επηρεάστηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση των πωλήσεων και της απασχόλησης , όπως και στα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα κλάδου.

Εκτιμά, δε..
, ότι η αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο και την οικονομία, ενώ υπογραμμίζεται ότι  ο στόχος εσόδων είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί, με την υστέρηση εσόδων να διευρύνεται σημαντικά στις περιπτώσεις αύξησης του λαθρεμπορίου και χαμηλότερης (από την προβλεπόμενη) οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτή τη βάση, αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της αύξησης των ΕΦΚ στην οικονομική δραστηριότητα, η υστέρηση εσόδων διευρύνεται περαιτέρω.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος και η οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μια αντιστροφή (αύξηση) των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Η έκθεση καταλήγει συμπεραίνοντας ότι εφεξής έμφαση πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση των παθογενειών της αγοράς (λαθρεμπόριο, νοθεία καυσίμων κ.λπ.), σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου (τρόπος καταβολής ΕΦΚ) και σε μέτρα που εξομαλύνουν τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών, όπως η (με προκαθορισμένο και γνωστό τρόπο) μείωση των συντελεστών ΕΦΚ σε περίπτωση μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών, ώστε οι επιπτώσεις στην οικονομία και στον κλάδο να περιορίζονται.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου