Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Τουλάχιστον δύο νεκροί σε έκρηξη στην BASF

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουλάχιστον δύο νεκροί σε έκρηξη στην BASF
Από το energypress.gr
Ισχυρή έκρηξη στη βιομηχανία χημικών BASF έσπειρε το μεσημέρι τον τρόμο στους κατοίκους του Λούτβιχσχαφεν και των γύρω περιοχών. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τουλάχιστον δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι.

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το μεσημέρι την έδρα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF στο Λούτβιχσχάφεν σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Από την έκρηξη προκλήθηκε σειρά πυρκαγιών, ενώ μαύρος καπνός κάλυπτε επί ώρες τον ουρανό πάνω από τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο ακόμα εργαζόμενοι της βιομηχανίας αγνοούνται. Άγνωστα παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα τα αίτια του δυστυχήματος. Στο μεταξύ όλες οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αστυνομία ήταν σε θέση να αποκλείσει ένα τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Λίγο μετά την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε ..
στις 12:20 ώρα Ελλάδος οι αρχές του Λούτβιχσχαφεν συνέστησαν στους κατοίκους των γύρω περιοχών να παραμείνουν στα σπίτια τους κλείνοντας εξώπορτες και παράθυρα, αλλά και κλιματιστικά συστήματα. Παιδικοί σταθμοί και σχολεία σε δύο συνοικίες της πόλης κράτησαν παιδιά και μαθητές στις εγκαταστάσεις τους. Ας σημειωθεί ότι λόγω των φθινοπωρινών διακοπών στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανίας Παλατινάτο τα περισσότερα σχολεία παραμένουν κλειστά. Παράλληλα η πυροσβεστική εξέδωσε προειδοποίηση στους οδηγούς να αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της BASF στο Λούτβιχσχαφεν. Στα βόρεια της πόλης ήταν ορατή μια μεγάλη στήλη μαύρου καπνού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπήρχαν φόβοι μήπως ο μαύρος καπνός προκαλούσε προβλήματα στην κυκλοφορία.

Παρόμοιο δυστύχημα και το 2014

Όπως ανακοίνωσε η χημική βιομηχανία η έκρηξη συνέβη στο βόρειο τμήμα του λιμανιού στο Ρήνο όπου 2,6 τόνοι φυσικού αερίου διοχετεύονται κάθε χρόνο από τα πλοία στις εγκαταστάσεις. Για λόγους ασφαλείας η διοίκηση της BASF ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία των δύο λεγόμενων steamcracker, όπου με τη βοήθεια ατμού διυλίζεται, για παράδειγμα, νάφθα. Σύμφωνα πάντα με την βιομηχανία πρόκειται για την καρδιά των εγκαταστάσεων, στην οποία παράγονται σημαντικά προϊόντα για την παραγωγή χημικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία σημειώνεται έκρηξη στην έδρα της BASF. Πριν από δύο χρόνια (23/10/2014) σε ισχυρή έκρηξη σε αγωγό αερίου στα σύνορα των συνοικιών Όπαου και Έντιγκχαϊμ στο Λούτβιχσχαφεν, έχασαν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι και 22 τραυματίστηκαν. Το δυστύχημα του 2014 διερευνάται από την εισαγγελία, η οποία αναμένει ακόμα μια καθοριστικής σημασία πραγματογνωμοσύνη.

(Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου