Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Το σχέδιο για να σωθεί η Jetοil μέσω του άρθρου 99

Αποτέλεσμα εικόνας για jetoil
Από το capital.gr
Την εκτίμηση πως με την ύπαρξη ενός ελάχιστα βελτιωμένου οικονομικού κλίματος, μπορεί να ξεπεράσει το σημερινό οικονομικό της αδιέξοδο, αρκεί να εισαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, διατυπώνει η Mamidoil-Jetoil στην αίτηση για την εισαγωγή της στις διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1975 και διαχειρίζεται 600 πρατήρια με το σήμα "Jetoil”, πραγματοποιώντας πωλήσεις 842 εκατ.ευρώ (2014), αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της να υπερβούν κατά πολύ τα ταμειακά της διαθέσιμα. η εταιρεία δηλώνει ότι είναι αδύνατη η χρηματοδότηση του ελλείμματος της με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ότι οι μέτοχοί της αδυνατούν να συνεισφέρουν με νέα χρηματοδότηση και προκειμένου να αποφύγει την παύση λειτουργία της, κατέθεσε αίτηση για την εισαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 99 του Ν.3588/2007).

Όπως προκύπτει από ..
τους ισολογισμούς της εταιρείας, από τα 1,4 δισ.ευρώ το 2011, τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν στα 842 εκατ.ευρώ το 2014, ενώ οι ζημιές από 2 εκατ.ευρώ το 2011, εκτοξεύτηκαν στα 24 εκατ.ευρώ.

Στην αίτηση διατυπώνεται η εκτίμηση πως η εταιρεία, η οποία σημειωτέον δεν βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών, με την ύπαρξη ενός ελάχιστα βελτιωμένου οικονομικού κλίματος, μπορεί να ξεπεράσει το σημερινό οικονομικό της αδιέξοδο, να επανέλθει στην κερδοφορία και σε ανάπτυξη.

Η Mamidoil Jetoil AE., σημειώνεται, εφόσον εισαχθεί σε Διαδικασία Εξυγίανσης, θεωρεί πως θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις εναντίον της και να ρυθμίσει τις οφειλές της, ώστε να αντεπεξέλθει των οικονομικών της υποχρεώσεων και να καταστεί βιώσιμη.

Τι προτείνεται

Η πρόταση της εταιρείας είναι να υπάρξει ρύθμιση των υποχρεώσεων της και συγκεκριμένα αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εντός 15 – 17 ετών, καθώς οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο και κυρίως από της βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας, δεν θα ικανοποιήσει πλήρως πιστωτές και προμηθευτές, αφού από το σύνολο των οφειλών θα πληρωθεί μόλις το 18,7%.

Συγκεκριμένα, προτείνεται μέσω ενός Σχεδίου Εξυγίανσης, η αποπληρωμή των τραπεζών κατά 100% σε 15 έτη με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις (επιτόκιο euribor τριμήνου + 2,5%), των υπόλοιπων προμηθευτών επίσης στη 15ετία, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 180 μηνιαίες δόσεις και των εργαζομένων στη διετία. Η εταιρεία δηλώνει πρόθυμη να εκποιήσει ακίνητη περιουσία της και άλλων περιουσιακών της στοιχείων.

Παράλληλα, προτείνεται ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης με κύριους άξονες την αύξηση των πωλήσεων, τη διεύρυνση του μεριδίου  και την αυστηρή συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των εξόδων διοίκησης, μέσω αναδιοργάνωσης της δομής της, των διαδικασιών και περικοπών παροχών. Το "Σχέδιο Εξυγίανσης", αναφέρεται ρητά, πως στοχεύει στην αποπληρωμή του 100% των υφιστάμενων υποχρεώσεων (314 εκατ.ευρω) της Mamidoil Jetoil AE.

Όπως προκύπτει, οι συνολικές υποχρεώσεις προς πιστωτές και ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στα 314 εκατ.ευρώ. Οι μεγαλύτερες αφορούν στις τράπεζες (192 εκατ.ευρώ) και τους προμηθευτές της (78 εκατ.ευρώ), ενώ σε ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς υπάρχουν υποχρεώσεις 8 εκατ.ευρώ. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός πιστωτής εμφανίζεται να είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου