Από το news247.gr
Ως εθνικό asset που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του ενεργειακού γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και να ενταχθεί στην ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξής της σε ενεργειακό κόμβο, ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου, «βλέπει» η κυβέρνηση το χώρο του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, με τη λογική της μετατροπής του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.
Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή ο οποίος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για το ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι «είναι αλήθεια ότι το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει μεταφερθεί το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη η αποθήκευση αερίου έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι περιζήτητοι τέτοιοι χώροι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ..
το ΥΠΕΝ, αφού ολοκληρωθεί το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί στο Υπουργείο για να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, είναι διατεθειμένο να προχωρήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης ακόμα και αν κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα τεθεί θέμα για «επιστροφή» της αρμοδιότητας και της ευθύνης από το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση.
«Είναι προφανές ότι για το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση της Νότιας Καβάλας στο βαθμό που δεν μπορεί να δώσει έσοδα. Όμως για την εθνική ενεργειακή πολιτική τα κριτήρια είναι άλλα» λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιο παράγοντα.
Στα κριτήρια αυτά προφανώς περιλαμβάνονται οι ανάγκες αποθήκευσης που φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή μετά την πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου. Επίσης η προοπτική λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ το 2020 που αναβαθμίζει το ρόλο μιας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, όπως αυτή της Καβάλας, καθώς στη διαδρομή του αγωγού δεν υπάρχει σε λειτουργία άλλη αποθήκη.
Αντίστοιχα, λόγοι ασφάλειας εφοδιασμού είναι αυτοί που κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει τη δημιουργία τέτοιων χώρων, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι το έργο είχε αρχικώς ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI) για να απενταχθεί πέρυσι, στο βαθμό που η υπόθεση δεν είχε κάποια θετική εξέλιξη.
Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΕΝ), εκδηλώθηκε αρχικά προ ενός περίπου έτους με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, δουλειά της οποίας είναι να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, στο πλαίσιο του γενικότερου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Ειδικότερα, η Ομάδα Εργασίας έχει αναλάβει «να εξετάσει τις σχετικές τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, σε συνδυασμό με το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο και τους όρους ασφάλειας εφοδιασμού στην περιοχή, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης της υπόγειας αποθήκης».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ομάδα Εργασίας, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο Γ.Γ. του υπουργείου Μιχάλης Βερροιόπουλος, βρίσκεται στη φάση επεξεργασίας της τελικής πρότασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου