Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν την έκθεση στο πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το euro2day.gr
Η υπομονή δύο ετών έφτασε στο τέλος της για κάποιες τράπεζες της Ευρώπης. Τα ιδρύματα που έχουν δανείσει στην βιομηχανία πετρελαίου και αερίου δεν αναμένουν πια σημαντική ανάκαμψη στις τιμές και αρχίζουν να ελαττώνουν την έκθεσή τους στον τομέα.

Τράπεζες μεταξύ των οποίων οι UniCredit, HSBC και ING, είτε έχουν πουλήσει τους τελευταίους δύο μήνες κάποια από τα δάνεια που έχουν δοθεί στις εταιρίες ενέργειας, είτε βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές, τονίζουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Τα νέα δάνεια στον κλάδο επίσης έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% φέτος, καταδεικνύουν στοιχεία του πρακτορείου.

Οι τράπεζες χάνουν τις ελπίδες τους πως..
η πρόσφατη άνοδος στο αργό θα είναι αρκετή ώστε τα ιδρύματα να αποφύγουν τις απώλειες από τα δάνεια αυτά, τα οποία χορηγήθηκαν όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν διπλάσια από ότι είναι τώρα. Ως εκ τούτου, επαναξιολογούν το αν η διατήρηση των σχέσεών τους με τις εταιρίες αξίζει τον κόπο έναντι των πιθανών πιστωτικών κινδύνων.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παρατείνει το χρέος για ένα ή δύο χρόνια θεωρώντας ότι η αγορά θα διορθώσει από μόνη της, όπως έκανε και την περίοδο 2009-2010», εξήγησε ο Alex Brooks, αναλυτής στο Canaccord Genuity Group στο Λονδίνο. «Είναι σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», κατέληξε.

Η UniCredit έχει πουλήσει δάνεια αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων που είχε χορηγήσει στην Prosafe, η οποία διαχειρίζεται υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου, λένε οι πηγές. Η ING και η ABN Amro επίσης συζητούν με πιθανούς αγοραστές για να πουλήσουν την έκθεσή τους στην εταιρία της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται στο Όσλο.

Η HSBC εξετάζει τους τελευταίους μήνες την πώληση των δανείων της Premier Oil, ενώ δανειστές της Fred Olsen Energy επίσης μιλούν με πιθανούς αγοραστές.

Εκπρόσωποι των UniCredit, ABN Amro, ING, HSBC, Prosafe και Premier Oil, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου