Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δέκα αλήθειες για τις εργασιακές εξελίξεις που φέρνει η Κυβέρνηση

Αποτέλεσμα εικόνας για γσεε
Από το zougla.gr
Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΣΕΕ, σχετική εγκύκλιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η εγκύκλιος απεστάλη προς τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμή της ΓΣΕΕ και γίνεται εκτενής αναφορά στις θέσεις της Συνομοσπονδίας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων, του νόμου για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.

Οι «δέκα αλήθειες» της ΓΣΕΕ δημοσιεύονται προς ενημέρωση της κοινωνίας «σε πείσμα των επιθέσεων και των χτυπημάτων σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος». Χαρακτηριστικά αναφέρεται από..
τους συνδικαλιστές: «τη στιγμή μάλιστα που εν μέσω νέων μνημονιακών δεσμεύσεων και ερφαρμοστικών νομοθετημάτων, μιας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, λουκέτων στις επιχειρήσεις και φορολογικής επιδρομής, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ομαδικών απολύσεων στο νόμο για τη ελεύθερη συνδικαλιστική απεργία».

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει στα δέκα άρθρα της, μεταξύ άλλων τις θέσεις της ΓΣΕΕ για τις απεργίες, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το συνδικαλιστικό νόμο, τις ομαδικές απολύσεις, τις συνδικαλιστικές άδειες, τις απεργίες, την απαγόρευση ανταπεργίας των εργοδοτών – λοκ άουτ και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν για σειρά θεμάτων τους εργαζομένους.

Κιουτσούκης: «Περιμένουμε αν θα ορθώσει η Κυβέρνηση ανάστημα»
Αποτέλεσμα εικόνας για κιουτσουκης
Ο Γραμματέας της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος ΔΑΚΕ Ι.Τ., Νίκος Κιουτσούκης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr τόνισε: «Eίναι προφανές πως υπάρχει παραπληροφόρηση από τη μεριά της Κυβέρνησης για τα τρία σημαντικότατα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το Συνδικαλιστικό νόμο. Ταυτόχρονα, βλέπουμε πως σ’ αυτά που ζητούν οι δανειστές και είναι ακριβώς αυτά τα ζητήματα- η κυβέρνηση κάθεται και τα συζητάει ενώ σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν σε τίποτα, τα αποτελέσματα της Ελληνικής Οικονομίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιους λόγους ενώ η χώρα μας έχει δημοσιονομικά προβλήματα ζητούνται αλλαγή ασφαλιστικού νόμου, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των ΣΣΕ και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη 1,5 εκατ ανέργους.

Ταυτόχρονα ο κ. Κιουτσούκης υπογράμμισε: «Γιατί ενώ στην Ευρώπη με απόφαση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, με όλες τις χώρες και συζητούνται ζητήματα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων και ανέργων. Ενώ στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία Γιούνερκ, έχει ξεκινήσει διάλογος για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων», εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε ως ΔΑΚΕ Ι.Τ. ούτε ως ΓΣΣΕ πως οι Έλληνες πολίτες - εργαζόμενοι είναι «ευρωπαίοι» είναι «πολίτες» μιας «άλλης χώρας», είναι εργαζόμενοι «δεύτερης ταχύτητας». Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ορθά κάνει και προσπαθεί να επιβάλλει την Κοινωνική Ευρώπη, της Αλληλεγγύης, να κάνει την Ευρώπη «των ανθρώπων» και όχι μόνον «των αριθμών».

Από κει και πέρα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αν θ’ αλλάξει στάση και στρατηγική, θα ορθώσει ανάστημα και θα πει επιτέλους ένα «ΟΧΙ» στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου