Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Οι κρυφές υπεραξίες που φέρνει για τα ΕΛΠΕ η συμφωνία με τη Rosneft

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ η συμφωνία με τη Rosneft
Την προοπτική εμβάθυνσης της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft ανοίγει η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των δύο ομίλων, της σημαντικότερης ενεργειακής και επιχειρηματικής συμφωνίας που υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Αθήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Rosneft Igor Ivanovich Sechin, υπέγραψαν ένα μνημόνιο βασικών όρων συναντίληψης για την προμήθεια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, στο οποίο εκφράζεται η πρόθεση ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας για την προμήθεια αργού και προϊόντων.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, η συμφωνία αναβαθμίζει..
τη σχέση των δύο εταιρειών και ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή απευθείας συμβάσεων για την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων και όχι διαμέσου traders. Για τα ΕΛΠΕ η νέα σχέση μπορεί να μεταφραστεί σε ανταγωνιστικότερους όρους προμήθειας, ενώ από την πλευρά της η  Rosneftμπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προϊόντα που παράγονται από τα διυλιστήρια του ελληνικού ομίλου και τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιηθούν στο διεθνές εμπόριο και τον ανεφοδιασμό της ναυτιλίας.

Πρακτικά η εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου ανοίγει το δρόμο για αποδοτικότερες πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από την πλευρά της Ρωσικής εταιρείας και για πιο ελκυστικές τιμές και ευέλικτες μορφές προμήθειας για την πλευρά του ελληνικού ομίλου. 

"Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ" δήλωσε ο πρόεδρος της Rosneft, Igor Sechin, προσθέτοντας ότι "εκτός του ότι δημιουργείται ένα επιπλέον κανάλι πώλησης προϊόντων, η πιθανή υπογραφή απευθείας συμβάσεων θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τμήματος εμπορίας της Rosnect. Από την πλευρά τους οι Έλληνες εταίροι θα έχουν ένα εγγυημένο κανάλι προμήθειας, υψηλής ποιότητας ενεργειακής πηγής σε ανταγωνιστικές τιμές" κατέληξε. 

Η Rosneft και το ρωσικό πετρέλαιο αποτελούσαν και αποτελούν επί χρόνια μια από τις βασικές επιλογές προμήθειας για τα ελληνικά διυλιστήρια. Το περίφημο αργό πετρέλαιο των Ουραλίων, μάλιστα ήταν η βασική πηγή που υποκατέστησε τις απώλειες που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια όταν άλλοι βασικοί προμηθευτές όπως η Λιβύη και το Ιράν αντιμετώπισαν προβλήματα και αποσύρθηκαν από την αγορά. 

Πλέον με όλους τους βασικούς προμηθευτές της περιοχής της Μεσογείου διαθέσιμους και τις τιμές να βρίσκονται πάντα σε χαμηλά επίπεδα, η αγορά λειτουργεί υπέρ των εταιρειών διύλισης, οι οποίες εδώ και αρκετούς μήνες – από το 2015 – βλέπουν τα περιθώρια τους σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι θα παραμείνουν ευνοϊκά για όλη τη διάρκεια του 2016. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η διαφορά μεταξύ πετρελαίου Brent και ρωσικού αργού των Ουραλίων θεωρείται ως ένας από τους βασικούς δείκτες για τη διαφορά μεταξύ των ελαφρών και των αργών προϊόντων.

Σημειώνεται τέλος ότι ανάλογη συμφωνία, είχε υπογράψει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και με την ιρανική πετρελαϊκή NIOC, η επιστροφή της οποίας στη διεθνή αγορά έχει οδηγήσει σε ανακατατάξεις, ιδιαίτερα στην περιφερειακή αγορά διύλισης της Μεσογείου. 


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου