Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ απέναντι στα σχέδια για συμπράξεις μεταξύ της εταιρείας και ιδιωτών, ήταν αρνητικές, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα που φιλοδοξεί να δώσει λύση στις πιέσεις για πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες αλλά και στην υδροηλεκτρική παραγωγή όπου σήμερα κυριαρχεί η ΔΕΗ. Οι αντιδράσεις αυτές θυμίζουμε ότι στο παρελθόν οδήγησαν σε ναυάγιο αντίστοιχα σχέδια για διεθνείς συνεργασίες και κοινοπραξίες της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της γερμανικής RWE. Βεβαίως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ διαφορετική, ωστόσο η διαχείριση των πιθανών αντιδράσεων, δεν παύει να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα για την υλοποίηση του σχεδίου των συμπράξεων.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, πληροφορίες από το εσωτερικό της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ..
έχουν ήδη ξεκινήσει αρχικές συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις, προκειμένου να οργανωθεί ένα σχέδιο στοχευμένης εθέλουσιας εξόδου για το προσωπικό των μονάδων που θα περιληφθούν στο σχέδιο των συμπράξεων. Στόχος είναι το ελκυστικό πακέτο να λειτουργήσει ως δέλεαρ για μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, ιδιαίτερα για τους πιο μεγάλους σε ηλικία, που αποτελούν και την πλειοψηφία.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα εφόσον προχωρήσει, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και για την προσέλκυση επενδυτών, με δεδομένο ότι τα σχέδια συμπράξεων προβλέπουν τον έλεγχο των κοινοπραξιών σε ποσοστό 51% από τον ιδιώτη μέτοχο. Κατά καιρούς άλλωστε έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες είτε για πλεονάζον προσωπικό σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ υδροηλεκτρικές μονάδες, διοικητικό προσωπικό) είτε για σημαντικές ελλείψεις (τεχνίτες και εργάτες σε ορυχεία, λιγνιτικές μονάδες). Σήμερα υπολογίζεται ότι στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα εργάζονται πάνω από 6 χιλιάδες άτομα.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση για συμπράξεις ΔΕΗ – Ιδιωτών έχει πέσει στο τραπέζι ως εναλλακτική απέναντι στα σχέδια για την πώληση του 30% της εταιρείας υπό τη μορφή της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν με τους δανειστές το φθινόπωρο.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου