Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σ. Αραβία VS ΗΠΑ: Mειώστε το κόστος παραγωγής πετρελαίου ή βγείτε από την αγορά

Σ. Αραβία VS ΗΠΑ: Mειώστε το κόστος παραγωγής πετρελαίου ή βγείτε από την αγορά
O πιο ισχυρός άντρας του πετρελαίου παγκοσμίως δεν μάσησε τα λόγια του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Hοuston: "Χαμηλώστε τα κόστη, δανειστείτε ρευστό ή ρευστοποιήστε".

Για τους χιλιάδες των στελεχών που παρευρίσκονται στο συνέδριο IHS CERAWeek, το μήνυμα του υπουργού πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Ali al-Naimi σημαίνει απολύσεις, παύση παραγωγής σε πετρελαιοπηγές και μεγαλύτερες μειώσεις εξόδων.

Το μήνυμα πρόκειται να έχει επιρροή πέρα από την αμερικανική βιομηχανία ενέργειας, αφού η μείωση των εξόδων, η αύξηση των χρεών και οι απολύσεις φαίνεται πως επηρεάζουν την πραγματική αγορά.

Ο Naimi ανέφερε στα στελέχη που παρευρέθησαν στο Houston πως η Σ. Αραβία πιστεύει σε ένα πάγωμα της παραγωγής του πετρελαίου, κάτι που συμφώνησε με τη Ρωσία. Το πλαφόν αυτό πιστεύει πως θα εξισορροπήσει την αγορά. Μακροπρόθεσμα, οι παραγωγοί που υποφέρουν από υψηλά κόστη θα ωθηθούν εκτός του ανταγωνισμού και η αναπτυσσόμενη ζήτηση θα ροκανίσει την υπερπληρότητα. Η ΙΕΑ επισημαίνει πως αυτό σημαίνει δύο χρόνια χαμηλών τιμών.

Το πλαφόν δεν πρόκειται να ..
"σταματήσει την παραγωγή. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί", ανέφερε ο Naimi.

Παράλληλα, η Bενεζουέλα, η Σ. Αραβία, η Ρωσία και το Κατάρ, έχουν συζητήσει για μία συνάντηση μεταξύ του OPEC και των κρατών που δεν είναι μέλη στον οργανισμό, τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, Mohammed Hamed Saif Al-Rumhy ανέφερε πως οι παραγωγοί πετρελαίου, ανεξαρτήτως από την ιδιότητά τους ή μη ως κράτη-μέλη του OPEC, θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 5%-10% για να εξισορροπήσουν την αγορά. Το Ομάν, σύμφωνα με τον Al-Rumhy, είναι έτοιμο να μειώσει την παραγωγή του κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Η "επανάσταση" της άντλησης πετρελαίου σχιστόλιθου φαίνεται πως έπιασε τον OPEC απροετοίμαστο. Το γκρουπ το οποίο αποτελεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αγνόησε τη νέα τεχνοτροπία και κατάλαβε την υπερπροσφορά πολύ αργά.

Αν και ο Naimi επέμεινε πως η Σ. Αραβία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το προαναφερθέν πετρέλαιο σχιστόλιθου, ήταν ξεκάθαρος: "Κάνουμε ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος βιομηχανίας. Οι αποτελεσματικές αγορές θα είναι αυτές που θα κρίνουν που βρίσκεται το κόστος του κάθε βαρελιού".


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου