Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η νέα απειλή για το αργό, ακούει στο όνομα "αυτοκίνητο"

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρικα αυτοκινητα
Έφτασε η στιγμή που οι επενδυτές του αργού πετρελαίου θα πρέπει να "πάρουν στα σοβαρά" τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Tesla και η Chevy σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να πωλούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι τιμές των οποίων θα κυμαίνονται στα 30.000 δολάρια. Η Ford, η Volkswagen, η Nissan και η BMW  επενδύουν δισεκατομμύρια προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως επίσης και η Apple αλλά και η Google δουλεύουν την επόμενη γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όπως είναι φυσικό, αυτό θα κοστίσει στην αγορά πετρελαίου. Ο OPEC ακόμη υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα "κατακτήσουν" μόλις το 1% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2040. 

Η συντριβή των...
τιμών του πετρελαίου, που ξεκίνησε το 2014 προκλήθηκε από το πλεόνασμα του αργού πετρελαίου, αφού οι παραγωγοί παρήγαγαν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα την ημέρα από ό, τι η αγορά αγόραζε. Κανείς δεν ανέμενε τόσο ραγδαία πτώση των τιμών, παρά τη μαζική επέκταση στους τομείς του πετρελαίου σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Όπως τονίζει το Bloomberg, το ερώτημα είναι: Πόσο σύντομα θα μπορούσαν τα ηλεκτρικά οχήματα να προκαλέσουν μια παρόμοια υπερπροσφορά πετρελαίου μέσω της μείωσης της ζήτησης;

Ακόμα και εν μέσω χαμηλών τιμών της βενζίνης πέρυσι, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν άνοδο της τάξης του 60% σε όλο τον κόσμο. Αν η ανάπτυξη αυτού του τομέα συνεχιστεί, θα μπορούσε να υπάρξει "συντριβή" του πετρελαίου μέχρι το 2023. Πρόκειται για μια νέα κρίση. Το χρονοδιάγραμμα των νέων τεχνολογιών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά δεν θα αργήσουν να καταστούν το σημαντικότερο εμπόδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου