Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία Απέσυραν 46,5 Δις Δολ. Υπό την Πίεση των Χαμηλών Τιμών Πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία Απέσυραν 46,5 Δις Δολ. Υπό την Πίεση των Χαμηλών Τιμών Πετρελαίου
Eκροές-ρεκόρ πραγματοποίησαν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, κυρίως πετρελαιοπαραγωγών χωρών, το 2015, ενώ ακόμη μεγαλύτερες απώλειες αναμένονται το 2016. Βασικός λόγος είναι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που οδηγεί τις κυβερνήσεις στο να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας eVestment αποκλειστικά για τους Financial Times, τα κρατικά ταμεία «τράβηξαν» τουλάχιστον $46,5 δις από διαχειριστές χαρτοφυλακίων το 2015, πολύ μεγαλύτερες από τις εκροές που καταγράφηκαν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Οι εκροές έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία πολλών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών εταιρειών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Aberdeen Asset Management, State Street και Franklin Templeton.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’ s προέβλεψε ότι οι εκροές θα είναι τουλάχιστον..
25% υψηλότερες το 2016 λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, η οποία έπεσε από τα $130 το βαρέλι στα μέσα του 2014 στα $34 το βαρέλι. «Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, είναι πιθανό να αυξήσουν τις εκροές από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων». O Rory Callagy, αναλυτής του οίκου Moody’ s, τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες εκροές θα επιδεινώσουν τα υφιστάμενα προβλήματα για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι οποίοι ήδη «μάχονται» με την αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά και με την σημαντική πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς φέτος.

Τέσσερα από τα πέντε μεγαλύτερα κρατικά ταμεία του κόσμου βασίζονται σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού ταμείου των $820 δις της Νορβηγίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Øystein Olsen, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να τραβήξει €8.4 δις από αυτό το ταμείο το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά ταμεία είχαν διαθέσει τουλάχιστον $48 δις για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων κατά τα τέσσερα έτη μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Michael Maduell, πρόεδρος του αμερικάνικου Sovereign Wealth Fund Institute, δήλωσε: «Οι εκροές θα συνεχιστούν για πολλά ταμεία, περιλαμβάνοντας και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, γεγονός το οποίο έχει και θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές των μετοχών». Η αμερικάνικη τράπεζα Morgan Stanley προέβλεψε πέρυσι ότι αν οι εκροές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό το 2016, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα μπορούσαν να υποστούν μία πτώση της τάξεως του 4,1% στα κέρδη ανά μετοχή.


 

Συνεχιζόμενες εκροές πλήττουν τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων (Καθαρές ροές από κρατικά ταμεία, σε $δις)

πηγή: Financial Times
Ενώ κάποια κρατικά ταμεία τραβούν κεφάλαια από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, άλλα, ιδιαίτερα στην Ασία, έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις κεφαλαίων τους σε εξωτερικούς διαχειριστές, σύμφωνα με τον Jeffrey Levi, στέλεχος στην αμερικάνικη συμβουλευτική εταιρεία Casey Quirk. Ο Tom Shippey, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Ashmore, η οποία υπέστη εκροές της τάξεως των $10 δις από επενδυτές το 2015, δήλωσε: «Όλα τα κρατικά ταμεία δεν είναι το ίδιο. Ενώ μερικά προβαίνουν σε άντληση κεφαλαίων, άλλα συνεχίζουν να επενδύουν».


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου