Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 7,7 km μέσα στον Κόλπο ορέγονται τα ΕΛΠΕ !

ΑΓΩΓΟΣ ΕΛΠΕ1
Τέσσερις μόλις μήνες μετά τις θετικές ανακοινώσεις για την ανάκαμψη του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κόλπου της Ελευσίνας νέες απειλές έρχονται στο προσκήνιο: τα ΕΛΠΕ ορέγονται την κατασκευή δύο υποθαλάσσιων αγωγών υγρών καυσίμων συνολικού μήκους 7,7 km για την διασύνδεση των διυλιστηρίων του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας μέσω του Κόλπου της Ελευσίνας!
Το νέο σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της βολιδοσκόπησης των αρχών για την δυνατότητα υλοποίησής του καθώς και για τα αναγκαία προαπαιτούμενα μιας πιθανής αδειοδότησης.

Ως λόγο αυτής της νέας τους επιλογής τα ΕΛΠΕ επικαλούνται τώρα «την αύξηση των αναγκών διακίνησης μεταξύ των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους ήδη πεπαλαιωμένους υπόγειους αγωγούς Φ12′ και Φ16′ των οποίων η συντήρηση διαμέσου παλιών δουλειών καθίσταται όλο και δυσχερέστερη επειδή η δόμηση με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των δύο διυλιστηρίων της ΕΛΠΕ ΑΕ γίνεται όλο και πυκνότερη»…

Για άλλη μια φορά η αξιοπιστία των ΕΛΠΕ παραμένει στο ναδίρ:

• Προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι μόλις πριν ...
από ενάμιση χρόνο τα ΕΛΠΕ, για να καλύψουν αυξημένες ανάγκες, ζήτησαν και έλαβαν περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή 2 νέων υπόγειων αγωγών μεταφοράς λευκών προϊόντων μεταξύ των διυλιστηρίων της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, μήκους 11,5 χιλιομέτρων και διαμέτρου 16 ιντσών ο καθένας. Θα τοποθετούνταν μάλιστα σε νέο όρυγμα, παράλληλο στο υφιστάμενο, στο οποίο είναι τοποθετημένοι, εδώ και δεκαετίες, άλλοι δύο παλαιοί αγωγοί 12 και 16 ιντσών.

• Κατά την διαδικασία αδειοδότησης ούτε επικαλέστηκαν τους ανωτέρω λόγους δυσχέρειας στην συντήρηση, ούτε ζήτησαν την κατάργηση των δύο παλαιών αγωγών! Αυτό, δεν αποτελεί – τουλάχιστον – παραπλάνηση των αρχών; Επιπλέον, η δυσχερής – όπως ομολογείται – συντήρηση των αγωγών καυσίμων δεν ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των περιοχών διέλευσής τους; Πώς μια τόση σημαντική παράμετρος δεν επισημάνθηκε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποστήριζε την αδειοδότηση των 2 υπόγειων αγωγών; Η υποθαλάσσια όδευση 2 αγωγών μικρότερου συνολικού μήκους ούτε καν υπήρχε στο μυαλό των διοικούντων και των μελετητών ενός τέτοιου έργου ως εναλλακτική λύση, ούτε καν ζητήθηκε ή υποδείχθηκε τέτοιο σενάριο από τους αξιολογητές της μελέτης!

002Αλλά και το ίδιο το προφίλ του έργου, έτσι όπως περιγράφεται από τους ίδιους τους …«οραματιστές» του, προαναγγέλλει νέα δεινά για το ευαίσθητο οικοσύστημα του κλειστού μας Κόλπου. Ιδού, λοιπόν:
«Για την εγκατάσταση των αγωγών θα γίνει εκσκαφή καναλιού στον βυθό, βάθους περίπου 1,5 μέτρου, εντός του οποίου θα εγκατασταθεί ο δίδυμος αγωγός, θα επιχωματωθεί με κατάλληλα διαβαθμισμένο υλικό, θα σκεπασθεί με κατάλληλα διαμορφωμένες πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, που στην συνέχεια θα επιχωματωθούν με υλικό εκσκαφής, ώστε να μην προεξέχει της επιφάνειας του πυθμένα και να διασφαλισθεί ότι δεν θα παρουσιασθεί πρόβλημα ακόμη και στο ενδεχόμενο πιθανής διέλευσης άγκυρας από την επιφάνεια του πυθμένα».
002
Μήπως άραγε τα ΕΛΠΕ στην εποχή της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επαναφέρουν στο προσκήνιο και το μεγάλο απωθημένο της αμιγώς Λατσικής ΠΕΤΡΟΛΑ, την διάνοιξη δηλαδή του δυτικού διαύλου του Κόλπου;

Στο χέρι μας είναι να δείξουμε ότι οι «οραματιστές» εκτελούν ασκήσεις επί χάρτου! Ή μήπως τίποτε δεν άλλαξε κι όλα παραμένουν όπως παλιά;


ΠΗΓΗ:ecoeleusis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου