Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα απ’ τις Γερμανικές πρακτικές, όπως αυτές ξεδιπλώνονται είτε στο μέτωπο του ευρώ είτε στο μέτωπο της ενέργειας.
Με το ευρώ η Γερμανία έδεσε τις Ευρωπαϊκές οικονομίες στο δικό της άρμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκτόξευσε την ισοτιμία του "κοινού" νομίσματος στα ύψη, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό όλου του Ευρωπαϊκού Νότου, Γαλλίας - Ιταλίας - Ισπανίας συμπεριλαμβανομένων. Οι Γερμανικές εξαγωγές στους "εταίρους" γιγαντώθηκαν, το ίδιο και το εμπορικό πλεόνασμα, αλλά το πλεόνασμα των Γερμανών είναι τα τεράστια ελλείμματα όλων των υπολοίπων.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να επιδιώκει η Γερμανία και στην ενέργεια: δεν είναι μόνο η επιδίωξη δημιουργίας του Super Grid στον ηλεκτρισμό, του υπερδικτύου που θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση όλων για ν’ απορροφά το τυχαίο Γερμανικό αιολικό και ηλιακό ρεύμα. Είναι πλέον η απροκάλυπτη επιδίωξή της να υποκαταστήσει πλήρως την Ουκρανία σαν χώρα διέλευσης και ελέγχου των αγωγών φυσικού αερίου που έρχονται απ’ τη Ρωσία και να ελέγχει κατ' αποκλειστικότητα τη ροή του αερίου προς τους "εταίρους".
Απ’ την εποχή της Ostpolitik του Βίλι Μπραντ η Γερμανία είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Ρωσίας, με την οποία περίπου απαγορεύεται να έχει σχέσεις οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει απευθείας αγωγό αερίου με τη Ρωσία, το Nord Stream, αλλά δεν πρέπει να γίνει ο South Stream, δεν πρέπει να γίνει ο Greek Stream, δεν πρέπει να γίνει οποιοσδήποτε αγωγός που θα διαφοροποιεί την πορεία του ρωσικού αερίου. Κι αμέσως μετά τις ταραχές στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, τσουπ, να πάλι...
η Γερμανία να υπογράφει συμφωνία για νέο απευθείας και μεγάλης χωρητικότητας αγωγό αερίου απ’ τη Ρωσία, το Nord Stream 2.
Φαίνεται ωστόσο πως αυτός ο νέος αγωγός είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το βαρέλι της υπομονής των ΚεντροΕυρωπαίων και πλέον σημειώνονται αντιδράσεις ενάντια στον αγωγό. Αλλά και οι Αμερικανοί δεν αισθάνονται ευτυχείς:
Καταρχήν η νέα (δεξιά) κυβέρνηση της Πολωνίας, μόλις ανέλαβε, εξέφρασε τη δυσφορία της για τον Nord Stream 2 και ζήτησε απ’ την Κομισιόν να ερευνήσει το θέμα απ’ την πλευρά τόσο της ασφάλειας εφοδιασμού όσο και του ανταγωνισμού. Υπάρχει βλέπετε κι ένα νέο τερματικό LNG στα Πολωνικά παράλια (Świnoujscie), που αναμενόταν να λειτουργήσει το Μάρτιο 2016, αλλά ήδη είναι έτοιμο και ξεκινά παραλαβές στις 11 Δεκεμβρίου. Κι ακριβώς δίπλα, στη Λιθουανία, έχει γίνει κι εκεί ένα νέο τερματικό LNG (Klaipėda). Από πού θα έρχεται το LNG; ε, δεν χρειάζεται δα και πολλή σκέψη, είτε απ’ τη χώρα που είναι ακριβώς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είτε απ’ το Κατάρ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG και στέλνει ήδη το πρώτο φορτίο στην Πολωνία. Από κάποιο σταθμό υγροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει νόημα, καθώς μπορεί να τροφοδοτηθεί από Ιταλία και Γαλλία στο Ευρωπαϊκό δίκτυο χωρίς να χρειάζεται τον περίπλου του Γιβραλτάρ.
Ο Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρος για την Ενεργειακή Ένωση, είναι Σλοβάκος και δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι τις Γερμανικές πρωτοβουλίες. Η Σλοβακία εδώ και χρόνια και μέχρι τώρα παίρνει το αέριο μέσω Ουκρανίας, απ' το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών, την ενδιαφέρει να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση κι ανησυχεί τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για το κόστος. Οπότε ο Šefčovič έσπευσε απ' την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του αγωγού να προειδοποιήσει τις εταιρείες, που θα συμμετάσχουν στο Nord Stream 2, πως "το έργο εγείρει πολλές αβεβαιότητες για το αν είναι συμβατό με τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την ασφάλεια εφοδιασμού και το ρυθμιστικό πλαίσιο".
Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους "ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας", που θα χάσει τα έσοδα απ' τη διέλευση του ρωσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ναι, σοβαρά, τόσο πολύ ανησυχούν για την "αποσταθεροποίηση" ενός κράτους που έχασε μια περιοχή του που αποσχίστηκε, που είναι σε εμφύλιο εδώ και κάτι χρόνια. Κι επειδή κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τις "ανησυχίες" των ΗΠΑ, ανέλαβε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ματ Μπράιζα, που όλο και γυροφέρνει στη γειτονιά καθώς έχει παντρευτεί Τουρκάλα, να το πει πιο καθαρά: "Nord Stream 2 - huge European mistake". Πόσο πιο καθαρά πια να το πει;
Η Κομισιόν με τη σειρά της εξέδωσε μια έκθεση, στην οποία εκφράζει την αμφιβολία κατά πόσο ο νέος αγωγός συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. Η έκθεση τονίζει πως ο αγωγός αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης απ' το ρωσικό αέριο, πως αυξάνει τη μεταφορική ικανότητα τη στιγμή που η ήδη υπάρχουσα αξιοποιείται μόλις κατά 50%. Η Ενεργειακή Ένωση βασίζεται στην ασφάλεια εφοδιασμού κι ο Nord Stream 2 δεν ταιριάζει στις ανάγκες της Ευρώπης.
Κι όπως μετέδωσε το Reuters πριν λίγες μέρες, σχηματίστηκε μια ομάδα 10 χωρών που αντιδρούν με επιστολή τους προς την Κομισιόν για το νέο αγωγό. Μέσα σ’ αυτή την ομάδα αναφέρεται και τ’ όνομα της χώρας μας, και οι υπόλοιπες είναι η Τσεχία, η Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Όπως ωστόσο μας ενημερώνει το Euractiv, η επιστολή διακινήθηκε σε δέκα χώρες για υπογραφή, αλλά η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία τελικά δεν υπέγραψαν. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει, αλλά οι λόγοι που αναφέρει το ρεπορτάζ είναι μάλλον άσχετοι και δεν πείθουν. Φαίνεται πως η Ελλάδα υπέγραψε την επιστολή, αλλά εδώ δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό.
Οι Τσέχοι πάντως το έχουν πάρει πιο ζεστά και με τον πρώην Πρωθυπουργό Τοπολάνεκ, επικεφαλής του αγωγού Eastring διασύνδεσης Κεντρικής & ΝΑ Ευρώπης, παρουσίασαν στην Κομισιόν έγγραφα, (κάποια δημοσιεύει το Euractiv και φαίνονται στις πιο πάνω εικόνες), με τα οποία καταδεικνύουν πως με το Nord Stream 2 σύντομα όλο το ρωσικό αέριο θα διακινείται αποκλειστικά μόνο στη Γερμανία, το σύστημα αγωγών της Ουκρανίας θα απαξιωθεί και θα διαλυθεί, ενώ θα διακοπεί εντελώς η ροή πάνω από 5 δισ. κυβ. μέτρων αερίου απ' τη Ρωσία προς τη ΝΑ Ευρώπη (Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια & Ελλάδα).
Το πιο ενδιαφέρον τελικά ίσως είναι πως φαίνεται να υπάρχει μια υπερπροσφορά αερίου τα επόμενα χρόνια, με μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες για την Ευρώπη από Ρωσία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν και βεβαίως την Ανατολική Μεσόγειο. Οπότε θα παρακολουθούμε ένα διαρκή ανταγωνισμό των πολύ μεγάλων συμφερόντων. Πεδίο δόξης λαμπρό, λαμπρότατο, για μιζαδόρους πολιτικούς.
Όποιος ελέγχει το νόμισμα και την ενέργεια της Ευρώπης θα είναι ο πραγματικός κι αδιαφιλονίκητος ηγέτης της, οι υπόλοιπες χώρες θα είναι απλώς παραρτήματα που θα υπηρετούν τον ηγέτη. Η Γερμανία αισθάνεται πως δεν χρειάζεται πλέον τη Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης, υπάρχουν και τα ειρηνικά μέσα, αλλά ήδη πολλά φαίνεται ν αλλάζουν: η ΕΚΤ οδηγεί την ισοτιμία του ευρώ σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου, η Βρετανία μετέστρεψε την ενεργειακή της πολιτική απορρίπτοντας τον παραλογισμό αιολικών & Φ/Β και οι ΗΠΑ ναι μεν δεν θέλουν την ΕΕ εξαρτημένη απ' τους Ρώσους, ανησυχούν ωστόσο πλέον πολύ και με τις Γερμανικές κινήσεις.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου