Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Εφόσον η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο σημαντική γιατί καταρρέει η μεγαλύτερη εταιρία ηλιακής ενέργειας;

Εφόσον η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο σημαντική γιατί καταρρέει η μεγαλύτερη εταιρία ηλιακής ενέργειας;
O κόσμος προσπαθούσε να ανακάμψει από την χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Β' ΠΠ, και η Ισπανία βρισκόταν ένα βήμα πριν το bailout αλλά η Abengoa SA τα πήγαινε πολύ καλά.

Ο τότε Ισπανός βασιλιάς Juan Carlos ταξίδεψε στη Σεβίλλη τον Σεπτέμβριο του 2009 για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της εταιρίας. Τα επιθετικά αναπτυξιακά πλάνα βοήθησαν την Αbengoa να πουλήσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε ομόλογα μέσα σε λίγους μήνες. Μετά από λίγο, κέρδισε ένα εγγυημένο δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων για να χτίσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στην Αριζόνα.

Τα χρόνια που...
ακολούθησαν, η Abengoa μετατράπηκε σε παγκόσμιο γίγαντα. Δεν ήταν μόνο η ηλιακή ενέργεια αλλά και οι γραμμές μετάδοσης ενέργειας και τα εργοστάσια αφαλάτωσης του νερού.

Η μεγάλη επέκταση, από την Βραζιλία στην Ινδία, με κάθε πρότζεκτ να χρειάζεται χρηματοδότηση, έκρυβε πόσα δανειζόταν η εταιρία: Υπερβολικά πολύ, απ'ό,τι φαίνεται. Με τους παγκόσμιους ηγέτες να βρίσκονται στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, η Abengoa προσπαθεί να αποφύγει την μεγαλύτερη εταιρική κατάρρευση της Ισπανίας.

"Οι επενδυτές έμειναν επειδή νόμιζαν πως η Abengoa είναι too big to fail", σύμφωνα με τον George Kaknis, αναλυτή επενδύσεων της LNG Capital του Λονδίνου.

Στην κόψη του γκρεμού για μήνες, η εταιρία ξεκίνησε να καταρρέει τον Νοέμβριο, όταν ένα πλάνο χρηματοδότησης απέτυχε. Η Abengoa κατέθεσε αίτηση για προκαταρκτική προστασία πιστωτών την προηγούμενη βδομάδα, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση. Εάν δεν μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για γενική προστασία. Στην Ισπανία αυτό σημαίνει ρευστοποίηση στο 90% των υποθέσεων.


Ο Javier Benjumea, ιδρυτής της εταιρίας, είχε ονομαστεί Μαρκήσιος από τον βασιλιά Juan Carlos. Ο τίτλος πέρασε στον γιο του. Η εταιρία επίσης έχει ιστορικό πρόσληψης πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, ή συγγενείς τους, ως διευθυντές.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου