Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ηλεκτροπαραγωγή Οκτωβρίου: η μοναδική περίπτωση που φθάνουμε στο 31 και δεν κερδίζουμε.


Στο γνωστό παιγνίδι της τράπουλας, το 31 κερδίζει όλα τα υπόλοιπα. Αλλά την Παρασκευή ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ τα στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής του 10μήνου Ιαν-Οκτ 2015 και, όπως βλέπουμε στο διπλανό διάγραμμα, το μερίδιο του λιγνίτη στο διασυνδεμένο σύστημα υποχώρησε στο μόλις 31%, με μόλις 1.182GWh επί συνολικής παραγωγής 3.822GWh. Πρόκειται για τη μοναδική ίσως περίπτωση, που φθάνουμε στο 31 και όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά ετοιμαζόμαστε να "ξηλωθούμε".

Θυμίζουμε πως μόλις τον περασμένο Ιούλιο το μερίδιο του λιγνίτη ήταν στο 44%, και επιπλέον επί πολύ μεγαλύτερης συνολικής παραγωγής (5.033GWh). Οι 2.237GWh του Ιουλίου ήταν σχεδόν οι διπλές απ' του Οκτωβρίου!

Σημαντικά αυξημένο το μερίδιο του φυσικού αερίου στο 25%, με 970GWh, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές ("ισοζύγιο διασυνδέσεων"), με μερίδιο 15% και 582GWh. Τα υδροηλεκτρικά πάντα τον Οκτώβριο είναι σε χαμηλά επίπεδα κι ο φετινός ...
 
δεν αποτελεί εξαίρεση, με μερίδιο 8% και 288GWh. Οι ΑΠΕ που συνδέονται σε υποσταθμούς συστήματος έδωσαν 12% και 468GWh, ενώ η "παραγωγή στο δίκτυο" (μικρά Φ/Β) έδωσε άλλες 332GWh και 9%.


Στο σύνολο του 10μήνου το μερίδιο του λιγνίτη είναι στο 37%, όσο ήταν και στο 7μηνο. Με το Νοέμβριο ευχάριστα ζεστό, να μη δημιουργεί ανάγκες για να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά για θέρμανση, το συνολικό φορτίο του συστήματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως είχαμε δει πριν μερικές ημέρες, οπότε ό,τι και να γίνει το Δεκέμβριο το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής στο σύνολο του έτους δεν πρόκειται να μεταβληθεί σημαντικά. Μια "μαύρη" χρονιά για το λιγνίτη μας, καθώς το 37% είναι πολύ μακριά απ' το 45% και τις 22.709GWh του 2014.Πλέον το 2015 αναμένεται να κλείσει για πρώτη φορά ΚΑΤΩ απ' τις 20.000GWh, κάπου στις 19.500-19.700GWh.

Πόση θα είναι η λιγνιτική παραγωγή στην πενταετία 2016-2020, μέχρι να ετοιμαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5; Θα δούμε το μέγα εθνικό μας success story να εκτοξεύει την εισαγόμενη ενέργεια, είτε ως φυσικό αέριο είτε ως ηλεκτρισμό, σε ποσοστά κοντά στο 65%, επιβαρύνοντας σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο της χρεοκοπημένης χώρας; Και θα εισάγουμε ηλεκτρισμό παραγόμενο από λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, ακόμα και της Ρουμανίας, αντί να παράγουμε με το δικό μας λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό; Σε τέτοιο σημείο εθνικής παράκρουσης θα ξεπέσουμε κ. Υπουργέ Ενέργειας;


Όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, η λιγνιτική παραγωγή ήταν η μόνη που μειώθηκε σε επίπεδο 10μήνου ως προς το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με 16,1% μείωση ως προς το 10μηνο 2014. Αποτελεί ασφαλώς ευτύχημα πως η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από πολύ σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (κατά 50,1%), οπότε αποφύγαμε αντίστοιχες εισαγωγές είτε φυσικού αερίου είτε ηλεκτρισμού. Αλλά τα χειρότερα ασφαλώς έπονται, καθώς από το 2016 ξεκινά η φάση σταδιακής απόσυρσης μονάδων που δεν θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (ΙPPC, IED). Όταν η ΕΒΙΚΕΝ στις αρχές του 2014 ζητούσε 27.500GWh λιγνιτικής παραγωγής προφανώς δεν εννοούσε πως πρέπει να πέσουμε κάτω κι απ' τις 20.000. Μήπως ωστόσο πολύ αργά και κατόπιν εορτής θυμήθηκε η ΕΒΙΚΕΝ να ενδιαφερθεί το 2014; Μήπως θα έπρεπε να είχε δράσει αρκετά νωρίτερα; .

Όπως μπορείτε να δείτε στο διπλανό διάγραμμα, τον Οκτώβριο σημειώθηκε η μικρότερη συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα της παραγωγής για το 2015, μικρότερη κι απ' το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, πριν ακόμα αναλάβει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Μπορεί ο "διαφορετικός" Ιούλιος να είχε αφήσει ελπίδες πως το καράβι θα μπορούσε ν' αλλάξει ρότα, πως θα μπορούσαν -έστω σιγά-σιγά- ν' ανατραπούν τ' αποτελέσματα μιας 15ετούς ανεγκέφαλης ενεργειακής πολιτικής, αλλά οι ελπίδες δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Όπως επίσης φαίνεται στο διάγραμμα, η συμμετοχή του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο είναι η μεγαλύτερη για το 2015. Μάλιστα οι 970GWh από φυσικό αέριο είναι οι περισσότερες απ' τον Ιανουάριο 2014 και είναι σε επίπεδα που είχαμε να δούμε απ' το 2012-13, τότε που η λειτουργία του συστήματος έγινε πολύ ακριβή κι ανάγκασε μέχρι και τη ΡΑΕ του Βασιλάκου να πάρει μέτρα για τη μείωση της συμμετοχής του αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Τώρα πια βέβαια η τιμή του φυσικού αερίου πρέπει να είναι πολύ πιο χαμηλή απ' ό,τι το 2012-13 κι αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει τη διαφορά στην τιμή, θα μπορούσε να μας διαφωτίσει σχετικά.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου, η 15ετής άφρων και εγκληματική ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων Πασοκ και ΝΔ έχει οδηγήσει τη χώρα σ' ένα εντελώς οριακό σημείο, επικίνδυνο για την ασφάλεια εφοδιασμού της κι επικίνδυνο για το εμπορικό της ισοζύγιο. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά ν' αντιδράσει κανείς και το πρώτο βήμα θα πρέπει να αποτελέσει η άμεση επαναλειτουργία των λιγνιτωρυχείων της Βεύης και του Κλειδιού, για να διασφαλιστεί τουλάχιστον η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης. 15 χρόνια κλειστό το επί 70 χρόνια ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της Βεύης, σ' αυτό το ιστολόγιο το αναδείξαμε πολύ νωρίς, και φθάσαμε να εισάγουμε Βουλγάρικο λιγνίτη για τον ΑΗΣ Μελίτης, θα συγκινηθεί επιτέλους κανείς εκεί στο Υπουργείο της Μεσογείων; Μπα, η Φλώρινα πέφτει σίγουρα πολύ μακριά απ' την Αθήνα ...


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου