Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Παρακολούθηση της αύξησης της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο μέσω σταθμού στη Μακρόνησο


Τον σταθμό «Tropical Signals» εγκατέστησε στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου από την άνοιξη του 2015 το «Αρχιπέλαγος», με στόχο την παρακολούθηση της πιθανής αύξησης της θερμοκρασίας στις θάλασσες.

Ο σταθμός αυτός αποτελεί μέρος ενός δικτύου 21 σταθμών τους οποίους έχουν εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία της Μεσογείου ερευνητικές ομάδες από 15 χώρες.

Η ερευνητική δράση «Tropical Signals» υλοποιείται στο πλαίσιο μιας διαμεσογειακής έρευνας την οποία διοργανώνει η Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM), ο παλαιότερος φορέας στη Μεσόγειο, που εξειδικεύεται από το 1919 στη θαλάσσια έρευνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι...
ερευνητές του Αρχιπελάγους ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη συλλογή δεδομένων στον σταθμό της Μακρονήσου μέσω επιστημονικής κατάδυσης σε βάθη έως και 40 μέτρα.

Για τον σκοπό αυτό, έγιναν καταγραφές βιοποικιλότητας με μεθόδους visual census μέσω κατάδυσης για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν συγκεκριμένα θαλάσσια είδη-δείκτες στις πιθανές αλλαγές θερμοκρασίας. Παράλληλα, ανακτήθηκαν τα δεδομένα από τους μόνιμους ψηφιακούς σταθμούς που έχει εγκαταστήσει Αρχιπέλαγος σε βάθη 5-40 μέτρων

Τα συνδυαστικά αποτελέσματα από τους 21 σταθμούς «Tropical Signals» στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν σε βάθος χρόνου μία πολύτιμη πηγή δεδομένων για τις πραγματικές μεταβολές της θερμοκρασίας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε την πραγματική έκταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσές μας.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου