Μετά από την προάσπιση των συμφερόντων των κρατών που εξαγάγουν πετρέλαιο εδώ και πενήντα χρόνια, ο OPEC έκανε μία αλλαγή-έκπληξη με το νέο της μέλος, μία χώρα η οποία καταναλώνει διπλάσιο πετρέλαιο από όσο παράγει.
Η Ινδονησία θα μπει στον OPEC ως το 13ο κράτος-μέλος, μόλις επτά χρόνια μετά την πρώτη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλος. Η χώρα αναφέρει πως ως το μόνο ασιατικό κράτος-μέλος του OPEC, θα είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος σε μία περιοχή όπου η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία. Παρόλα αυτά, η Ινδονησία είχε πέρυσι εισαγωγές αργού αξίας 13 δισ. δολαρίων, κάτι που δεν πρόκειται να την κάνει να μπει στο κλαμπ των χωρών-εξαγωγέων.
Οι επίσημες δηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την Ινδονησία ως κρίκο μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών δεν ρίχνουν άπλετο φως σε μία κίνηση η οποία είναι κατά κόρον ενάντια στην αποστολή του OPEC.
Η Citigroup αναφέρει πως...
πρόκειται για άλλο ένα σημάδι πως ο OPEC έχει αποτινάξει το ρόλο της προάσπισης των τιμών, και θέλει να μεγιστοποιήσει το μερίδιο αγοράς του, αφού βρίσκεται αντιμέτωπος με μία παγκόσμια υπερπροσφορά.
Η Ινδονησία αναφέρει πως η επιστροφή της στο γκρουπ είναι προς αμοιβαίο κέρδος και των δύο μεριών. Η χώρα μπορεί να δώσει στον OPEC μία γέφυρα μεταξύ δύο πλευρών της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ινδονήσιο Υπουργό Ενέργειας Sudirman Said. Η χώρα πιστεύει πως η κίνηση αυτή θα σιγουρέψει την πρόσβαση σε μερίδια αργού, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει την αγορά ιρανικού αργού πετρελαίου όταν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις, ενώ πιστεύει πως θα επιφέρει επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ενέργειάς της, όπως ένα πρότζεκτ κατασκευής διυλιστηρίου με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου