Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Λαφαζάνης: O ελληνικό - ρωσικός αγωγός έχει καλύτερες «ταρίφες» από τον ΤΑP

Λαφαζάνης: O ελληνικό - ρωσικός αγωγός έχει καλύτερες «ταρίφες» από τον  ΤΑP
Δεν θα έχει τόσα οφέλη το ελληνικό δημόσιο από τον αγωγό ΤΑP, όσο θα έχει από τον ελληνικό - ρωσικό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρά τις δηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης στον αγωγό και για γεωπολιτικά οφέλη. Ο ΤΑP θα έχει τέλη από τις ταρίφες που θα παιρνούν οι εταιρείες που διαχειρίζονται και θα είναι πολλά, αλλά ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για τη χώρα, το λαό, τις τοπικές κοινωνίες από τα τέλη που βγάζει η κοινοπραξία από τα τέλη διελευσης, περνά ο αγωγός βγάζουν κέρδη οι εταιρείες, αλλά δεν βγάζει τίποτα για τις χώρες...".

Σημειώνεται ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί από ...
την προηγούμενη κυβέρνηση για να περάσει και να κατασκευαστεί το επόμενο διάστημα ο αγωγός φυσικού αερίου από τον οποίον θα μεταφέρεται αέριο προερχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν, ο λεγόμενος ΤΑΡ.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν αποφέρει πολλά οφέλη για την ο ΤΑΠ για διότι, όπως εξήγησε, αυτό θα φέρει οφέλη είναι τα έσοδα από τη φορολογία του τμήματος που θα περνά από την χώρα. Αλλά, τα έσοδα από τον TAP θα είναι αμελητέα και κάνουμε συζητήσεις τις οποίες έχει αποδεχθεί και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και ζητάμε αντισταθιστικά οφέλη.

Δήλωσε ότι είμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει γιατί έχουν γίνει οι συμβάσεις, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που ίσως πετύχουμε κάτι θετικό, ο TAP χρειάζεται τη στήριξη από τον ελληνικό λαό.

Από την άλλη περίπτωση ο υπουργός δήλωσε ότι ο ρωσικός θα έχει περισσότερα οφέλη γιατί ανήκει κατά το ήμισυ στη χώρα και γιατί θα είναι αυξημένες οι ταρίφες, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα έχουμε και άλλες συνέργειες που θα έχουν ωφέλεια για τους τοπικούς πληθυσμούς. "Αν δίνει κάνεις τη μάχη με πείσμα μπορεί να πετύχουμε κάτι θετικό", δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Αλλάζει η χάραξη του ΤΑP

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι οι δεσμεύσεις των εκτάσεων για τους αγωγούς είναι μικρές, δεν είναι μεγάλης έκτασης. Ωστόσο, ο υπουργός ανέφερε ότι γίνεται μία προσπάθεια με τη διοικηση του TAP να μην περνά ο αγωγός από αγροτικές εκτάσεις αυξημένης παραγωγικότητας και για αυτό κάνουμε προσπάθεια αλλαγής της χάραξη του. "Αυτή την ώρα κάνουμε διαπραγμάτευση για με τον ΤΑP οι τιμές απαλλοτροίωσης με τις τωρινές τιμές δεν ανταποκρίνονται στις ζημιές.

Σχετικά με τα τέλη διέλευσης ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το κοινοτικό καθεστώς δεν τα επιτρέπει, αλλά ότι "κακώς" δεν τα επιτρέπει.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου