Το μερίδιο της Ρωσίας από την εξαγωγή υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής θα αγγίξει το 55%, ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου (World Petroleum Council).
Όπως εκτιμά το Συμβούλιο, η Ρωσία θα καταφέρει να αυξήσει κατά 3,6 φορές την παραγωγή της στην περιοχή, εξάγοντας 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τους...
Ρώσους, υψηλό μερίδιο από το «μαύρο χρυσό» της περιοχής θα έχει η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
Μετά τη Ρωσία, ο επόμενος πιο παραγωγικός παραγωγός στην Αρκτική θα είναι ο Καναδάς, ο οποίος πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή του από τα 200.000 bpd στα 900.000 bpd την ημέρα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ακολουθούμενος από τη Νορβηγία που θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της από τα 100.000 bpd στα 700.000 bpd. Τέλος, οι ΗΠΑ υπολογίζεται να αυξήσουν την παραγωγή τους στην Αρκτική από τα 50.000 bpd, στα 150.000 bpd.
Από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές, που θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής, θα είναι τα έργα του Sakhalin στην Θάλασσα του Οχότσκ, το πεδίο Shtokman στη Θάλασσα του Μπαρεντς, καθώς και τα πεδία Prirazlomnoye και Dolginskoye στη Θάλασσα της Πετσόρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, 68 άδειες στην Αρκτική κατέχει η Gazprom και 51 η Rosneft.
Τέλος, η έκθεση διενεργήθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Rystat Energy για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου