Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Μανιάτης κατά Λαφαζάνη: Η χώρα οδηγείται σε ενεργειακή απομόνωση

Μανιάτης κατά Λαφαζάνη: Η χώρα οδηγείται σε ενεργειακή απομόνωση
Τις έντονες αντιδράσεις του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ενεργειακό συνέδριο. Ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο, υπογραμμίζοντας δε ότι «δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ» και αναφέρθηκε στις «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης προειδοποίησε...
, απαντώντας στον κ. Λαφαζάνη, ότι ''σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση οδηγείται η χώρα εάν η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα ως «ενεργειακή μπανανία»''. Ο κ. Μανιάτης τόνισε, επίσης, ότι "η εθνική ενεργειακή πολιτική είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική, πρόσκαιρη, επιπόλαιη προσέγγιση, όταν αντίθετα έχουμε ήδη προωθήσει τις πολιτικές μας για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, δράσεις για γεωπολιτική αναβάθμιση και ειρήνη, μέσα από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο".

Υπογραμμίζει δε ότι "η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική, εθνικά περήφανη, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πια σε διεθνές επίπεδο ως μια σημαντική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης τόσο από τους δικούς της ενδογενείς πόρους, όσο και από την υλοποίηση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου τους οποίους προωθεί".

Ο πρώην υπουργός Ενέργεια, τόνισε, παράλληλα, ότι "σε μια ενεργειακά εξαρτημένη Ε.Ε. και με ένα ευρύτερο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον από την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η Ελλάδα αποτελεί ενεργειακή όαση σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και ανάπτυξης" και πρόσθεσε ότι "νε την ενεργό συμμετοχή μας έχουμε αναδείξει τις θαλάσσιες οικονομικές μας ζώνες σε ελπιδοφόρες περιοχές στήριξης της ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας τόσο της χώρας όσο και της υπόλοιπης Ε.Ε.: Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με τεράστιο όφελος και για την Ευρώπη και κυρίως για τις μεσαίες και μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας".

''«Ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο» γίνεται μόνο όποιος αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις με απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία. Η χώρα και ο λαός απαιτούν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως μια σοβαρή, νέα ενεργειακή προοπτική της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης", καταλήγει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου