Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Ελαφρώς καλύτερη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν η κατάσταση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα το 2014, καθώς έρευνα της KPMG δείχνει πως περιορίστηκαν οι
εισοδηματικές απώλειές τους. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα....
, μόλις 6% των εταιρειών προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ μία στις δυο επιχειρήσεις δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις στους εργαζομένους της. Επιπλέον, μόλις δύο εταιρείες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών μέσα στο 2015 κι αυτό δείχνει αφενός την αισιοδοξία για καλυτέρευση των οικονομικών και αφετέρου ότι οι αποδοχές έχουν «πιάσει πάτο». Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, αυτές που δόθηκαν το 2014 κινήθηκαν στο 1,5% (διάμεσος), ενώ οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε μείωση αποδοχών, αυτή διαμορφώθηκε στο 11,8% κατά μέσο όρο. Για το 2015 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2% (διάμεσος).
Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα, από την έρευνα προκύπτει ότι ο ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων για το 2013 ανήλθε στο 4,6% (μέσος όρος) και παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012, ενώ το 21% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσε τον αριθμό των θέσεων εργασίας το 2014. Το 42% των εταιρειών του δείγματος παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που αποχωρούν με απόφαση της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου ποσοστού των εταιρειών για το 2013 (37%), ενώ το 13% των εταιρειών του δείγματος στράφηκε στη μερική ή στην πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing) κατά τη διάρκεια του 2014.
Σχεδόν όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν μικρή αύξηση του ρυθμού οικειοθελούς αποχώρησης, δείχνοντας μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων για το έτος 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Προφίλ έρευνας
Στην έρευνα της KPMG, η οποία έχει τίτλο Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών καταγράφονται οι μισθολογικές τάσεις στον ιδιωτικό τομέα μετά την ανάλυση 139 διαφορετικών θέσεων εργασίας, σε δείγμα 173 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.
Η διαχρονική παρουσίαση των μισθολογικών στοιχείων μίας συγκεκριμένης θέσης στην ελληνική αγορά προσφέρει χρήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των επιχειρήσεων, αφού παρουσιάζει τον αντίκτυπο των τάσεων της αγοράς τόσο στις συνολικές αποδοχές της θέσης, όσο και στην αναλογία μεταξύ σταθερών και μεταβλητών αποδοχών. Προκειμένου η παρουσίαση να διεξαχθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο ομογενοποιημένα και συγκρίσιμα στοιχεία, το δείγμα της έρευνας αποτελείται από Διευθυντές Τμήματος Πωλήσεων που έχουν ανάλογες αρμοδιότητες και προσόντα.


ΠΗΓΗ:fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου