Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Energean Oil: Επιταχύνει τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ε», υπό την πίεση της βουτιάς του πετρελαίου


Αλλαγή προγράμματος για την Energean Oil, που υπό την πίεση της συνεχιζόμενης βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου, επισπεύδει το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων στο κοίτασμα "Ε", που θεωρείται το πλέον υποσχόμενο της περιοχής.
Ετσι και ενώ αρχικά οι γεωτρήσεις στο "Ε" προγραμματίζονταν για το β' εξάμηνο του 2016, και πάντως μετά από εκείνες στο “Β. Πρίνο", τώρα "έρχονται" πιο μπροστά, και συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Ο λόγος είναι απλός. Με το πετρέλαιο σε τόσο χαμηλά επίπεδα (σσ: χθες υποχώρησε στα 50 δολάρια), ο μόνος τρόπος για να παραμείνει βιώσιμη η επένδυση στη Καβάλα και να μη γίνει ζημιογόνος, είναι να αυξηθεί και μάλιστα γρήγορα η παραγωγή.
Και ο μοναδικός τρόπος για να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή, και να φτάσει σύμφωνα με το στόχο στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από μόλις 2.000 βαρέλια σήμερα, είναι μέσω του κοιτάσματος "Ε", που θεωρείται το πλέον πλούσιο από τα τρία, έχοντας τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα (15 εκατ. βαρέλια, έναντι 12 εκατ. του "Πρίνου" και μόλις 3 εκατ. του "Β. Πρίνου").
Γι’ αυτό, και όπως τονίζουν στο “Energypress” στελέχη της εταιρείας, η επίσπευση του νέου προγράμματος των 15 γεωτρήσεων για τη διετία 2015-2016 κρίνεται πιο επιτακτική παρά ποτέ, με τη διαφορά ότι σ' αυτό υπάρχει μια σημαντική αναπροσαρμογή.
Σύμφωνα με το πλάνο του περασμένου Ιουλίου, το πρόγραμμα θα ξεκινούσε το Μάρτιο του 2015 με 7 γεωτρήσεις στον “Πρίνο”, για να ακολουθήσει το 2016 1 γεώτρηση στο “Β. Πρίνο”, και να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς με άλλες 7 γεωτρήσεις στο “Ε’”.
Αλλά πριν από έξι μήνες όταν και καταρτίσθηκε η στρατηγική αυτή, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, και οι ανά τον κόσμο πετρελαικές εταιρείες έκαναν φιλόδοξα σχέδια για νέες έρευνες ακόμη και σε μεγάλα βάθη.
Δεδομένων των ανατροπών που προκαλεί η προτόγνωρη βουτιά του πετρελαίου, αλλά και του ότι το “Ε” είναι το πιο πλούσιο από τα τρία κοιτάσματα, πρόσφατα η Energean αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά της: Ξεκινά κανονικά φέτος γεωτρήσεις από τον “Πρίνο”, και ακολουθούν στις αρχές του 2016 αυτές στο “Ε” (εφόσον ως τότε έχουν ληφθεί οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες), για να μείνει για το τέλος εκείνη στο “Β. Πρίνο”.
Μέσω των κινήσεων αυτών, ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 5.000 βαρέλια την ημέρα, κάτι που αν επιτευχθεί, τότε η επένδυση θα μπορεί να “αντέξει” ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 30 δολάρια το βαρέλι. Διότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή πετρελαίου, τόσο υψηλότερα είναι και τα έσοδα, άρα και οι αντοχές στην υποχώρηση των τιμών. Σημειωτέον εδώ ότι υπάρχει και σενάριο για ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών.
Σε κάθε περίπτωση, και παρ’ ότι άλλες πετρελαϊκές έχουν περικόψει σημαντικά το επενδυτικό τους πρόγραμμα, στελέχη της Energean τονίζουν ότι δεν αλλάζει ο στόχος να εξορύξει μέσα στην επόμενη διετία τα 30 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένων κοιτασμάτων της περιοχής και να καταστήσει βιώσιμη την δραστηριότητα στην Καβάλα.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η πρώτη γεωτρήση ξεκινά τον Μάρτιο. Το καινούριο της γεωτρύπανο, το “Energean Force” (πρώην “Glen Εsk”), έφτασε από τη Γκάνα στο Πέραμα τον Οκτώβριο όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα για τις απαραίτητες μετασκευές. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταφτάσει στον Κόλπο της Καβάλας μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η στάση της Third Point
Υπό την παρούσα πολιτική αβεβαιότητα, ένα εύλογο ερώτημα αφορά στη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα το αμερικανικό fund της Third Point, το οποίο και εισήλθε το 2013 στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean. Ερώτημα φυσικά που αφορά σε όλα τα ξένα funds με ισχυρές θέσεις σε ελληνικές εταιρείες, από τους λιγοστούς ξένους θεσμικούς που έχουν απομείνει στην εγχώρια αγορά μέχρι τα πολλά hedge funds.
Θυμίζουμε ότι η Third Point είχε αγοράσει ποσοστό στην Energean έναντι 60 εκατ. δολάρια, κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Οπως όμως εξηγούν κύκλοι της εταιρείας, η παρουσία της Third Point δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις καθώς η Energean έχει προσανατολισμό στις ξένες αγορές. Παράγει δηλαδή πετρέλαιο, το οποίο για μια εξαετία συμφώνησε να το διαθέτει στη BP μέσω ενός συμβολαίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων που υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2014. Αρα δεν επηρεάζεται τόσο από το ασαφές εγχώριο πολιτικό τοπίο, όσο κυρίως από την καθοδική πορεία της τιμής του  πετρελαίου. Αν για παράδειγμα αυτό πέσει κάτω από τα 20-30 δολάρια, τα πάντα θα τεθούν σε νέα βάση, και θα υπάρξουν νέες αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα γεωτρήσεων.
Επιπτώσεις από τη βουτιά
Πάντως οι επιπτώσεις της κατρακύλας στη τιμή του πετρελαίου φαίνονται ήδη στην ελληνική αγορά. Προ μερικών εβδομάδων η Energean, μετά από την εξαγορά του μεριδίου της καναδικής Petra, “βρίσκεται” με ποσοστό 100% στα Ιωάννινα. Οι Καναδοί που συμμετείχαν στη κοινοπραξία με ποσοστό 20% πούλησαν στην ελληνική εταιρεία το μερίδιό τους. Είχε προηγηθεί η εξαγορά τους από την Mitra Energy Ltd που συνεπάγεται την επίκεντρωσή τους στη ΝΑ Ασία, διότι μέσα σε ένα τόσο δυσμενές για έρευνες πετρελαίου περιβάλλον, δεν προτίθενται να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα.
Όσο για το μέτωπο της Δ. Ελλάδας, η Energean βρίσκεται την στιγμή αυτή σε φάση συγκέντρωσης και επεξεργασίας παλαιότερων σεισμικών δεδομένων, 2ης γενιάς για τα Ιωάννινα, και 3ης γενιάς για το Κατάκολο. Το θέμα είναι τι θα συμβεί με τους επόμενους διαγωνισμούς (Φεβρουάριο για Αρτα, Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο και Μάιο για Ιόνιο-Κρήτη), όπου τα πάντα θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία της τιμής του πετρελαίου. Με τιμές στα 50 δολάρια κανείς δεν βλέπει ευκαιρίες στα βαθιά νερά, σαν αυτά του Ιονίου και της Κρήτης.
Το "νέο" καθεστώς
Ένα άλλο ζήτημα είναι η πολιτική για τους υδρογονάνθρακές που θα τηρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αν αυτή έχει ως κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει ταχθεί οπώς είναι γνωστό υπέρ ενός διαφορετικού μοντέλου εκμετάλλευσης, που αποκαλείται "production sharing agreement", και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1950 στη Βολιβία, μετά στην Ινδονησία και σε χώρες της Αφρικής, αλλά δεν ίσχυσε ποτέ στη Δύση.
Συνίσταται για περιοχές με διαπιστωμένα κοιτάσματα, με υπάρχουσα παραγωγή, που σημαίνει ότι μειώνεται πολύ το ρίσκο για τον ιδιώτη να χάσει τα λεφτά του και να μη βρει πετρέλαιο. Ακριβώς επειδή η επιτυχία θεωρείται σχεδόν διασφαλισμένη, στις συμβάσεις αυτές, ο επενδυτής δέχεται να εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσό επί των εσόδων πχ 15%-20%, με το υπόλοιπο 75%-80% να καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Το ερώτημα ωστόσο είναι σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου πλην του Πρίνου παραγωγή δεν υπάρχει, και η πλειοψηφία των περιοχών είναι ανεξερεύνητη, ποιος σοβαρός επενδυτής θα δεχόταν να δαπανήσει εκατομμύρια σε έρευνες που μπορεί να αποβούν άκαρπες, αν δεν έχει ένα ισχυρό κίνητρο επί των προσδοκόμενων εσόδων, της τάξης του 30%-40%.
Πάντως ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το τοπίο δεν αναμένεται να έχει αποσαφηνισθεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό για Αρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, προκειμένου να μην αποβεί άγονος, γεγονός που μόνο καλό δεν θα έκανε στο αφήγημα των "ελληνικών πετρελαίων". Πόσο μάλλον όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν διαρκώς..


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου