Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/34/ΕΕ


Η Οδηγία 2013/34 της ΕΕ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κατά του φαινομένου της «κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών» (Resource Curse) και της διαφθοράς η οποία συνδέεται με την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων. H οδηγία βρίσκεται εδώ: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013L0034&from=EN.
Περισσότερα για το φαινόμενο της «κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών» δείτε εδώ: http://www.energypress.gr/news/H-Ellada-pashei-apo-thn-Katara-twn-Ploytoparagwgikwn-Phgwn-kai-thn-Ollandikh-Astheneia
Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015 να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη Οδηγία στις Εθνικές τους νομοθεσίες. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο (μόλις πρόσφατα: Δεκέμβριος 2014) το έχουν κάνει ήδη. Η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο Εθνικό της δίκαιο τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Το Κεφάλαιο 10 (Άρθρο 41) της συγκεκριμένης οδηγίας αναφέρεται ρητώς στις «επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία» και πιο συγκεκριμένα  «στις επιχείρησης που αναπτύσσουν δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αναζήτηση, την εξερεύνηση, τον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την εξόρυξη κοιτασμάτων μεταλλευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων υλικών...».
Στο Άρθρο 42 του Κεφαλαίου 10 της Οδηγίας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως οι προαναφερθέντες επιχειρήσεις «υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις για πληρωμές προς κυβερνήσεις». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ορισμένες πολύ μεγάλες εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτουν τις πληρωμές τους σε εθελοντική βάση.
Πώς συνδέεται αυτό με την «κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών»;
Καταρχήν ξεκαθαρίζω πως η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία αποτελεί αντίγραφο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής νομοθεσίας «Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act» (ειδικά το εδάφιο 1504 της Dodd-Frank Act) η οποία συνδέεται με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σχετικά με την αντίστοιχη Αμερικανική νομοθεσία δείτε εδώ: http://www.resourcegovernance.org/issues/dodd-frank
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/34 έχει στόχο την διασφάλιση της ορθής/χρηστής διαχείρισης των κρατικών εσόδων από την εξόρυξη των ορυκτών πόρων και την προστασία αυτών των εσόδων από τη διαφθορά προς όφελος των πολιτών.
Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου προσδοκώντας στην αξιοποίηση των ορυκτών της πόρων.
Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία πρέπει να ενσωματωθεί το γρηγορότερο δυνατό στο Εθνικό δίκαιο οποιαδήποτε και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Η εγαρμογή-τήρηση της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας  θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο όσο αφορά τη μελλοντική αξιοποίηση των πιθανών Ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και σπάνιων γαιών και την αποφυγή του φαινομένου της «κατάρας των πλουτοπαραγωγικών πηγών» στη χώρα μας.
* του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου, Υπ. Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου