Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Αύξηση 5% στη φετινή κατανομή βιοντίζελ


Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα έχουν οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ, που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη φετινή κατανομή. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, ο σφραγισμένος φάκελος των ενδιαφερόμενων θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια προμήθειας βαμβακόσπορου, χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών, καθώς και τα σχετικά δελτία αποστολής, που πρέπει να έχουν εκδοθεί από την 10η Μαΐού 2014 μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2015. Σε περίπτωση ιδιοπαραγωγής βαμβακόσπορου η ημερομηνία εκκόκισης σύσπορου βάμβακος και παραγωγής βαμβακόσπορου πρέπει να έπεται της 9ης Μαΐου και ναμην είναι μεταγενέστερη της 21ης Ιανουαρίου. 

Η φετινή κατανομή, με βάση την ίδια απόφαση θα φτάσει σε ποσότητα τα 140.000 χιλιόλιτρα και είναι αυξημένη κατά 5,2% σε σύγκριση με πέρυσι (133.000 χιλιόλιτρα). Η αύξηση αυτή αποτελεί και μια ακόμη θετική ένδειξη για τη συνολική ανάκαμψη που αναμένεται να υπάρξει φέτος στην κατανάλωση καυσίμων. Και αυτό διότι η ποσότητα της κατανομής του βιοντίζελ καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις των κατόχων αδειών διύλισης για την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου κίνησης για την επίμαχη περίοδο (2015) αλλά και τα στοιχεία διάθεσης πετρελαίου κίνησης για την προηγούμενη περίοδο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το υποχρεωτικό ποσοστό ανάμειξης κατ’ όγκο που οφείλουν να διασφαλίζουν οι υπόχρεοι ανάμειξης αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης στο πλαίσιο του εθνικού στόχου για τη συμμετοχή ενέργειας από ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές, καθορίζεται και η συνολική κατανομή του αυτούσιου βιοντίζελ. 

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην περυσινή κατανομή είχαν συμμετάσχει συνολικά 20 εταιρείες, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προσφέρουν οι εταιρείες Agroinvest, Παύλος Πέττας, GF Energy και ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα, ενώ μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων περιλήφθησαν και τα ΕΛΠΕ, η ΡΕΒΟΙΛ Βιοκαύσιμα, AVIN και Motor Oil.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου