Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι «παίκτες» θα αναλάβουν την προμήθεια υγρών καυσίμων της ΔΕΗ για το 2015


Δύο πετρελαϊκές, οι Motor Oil και Shell, θα μοιραστούν τις προμήθειες σε μαζούτ της ΔΕΗ για το νέο έτος, ενώ αντίστοιχα οι EKO και Motor Oil θα αναλάβουν το κομμάτι των προμηθειών πετρελαίου ντίζελ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από διαγωνισμό που διενήργησε και κατακύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης.
Μάλιστα, η Shell θα εφοδιάσει τις ποσότητες που θα αποθηκεύονται στις δεξαμενές της ΔEΗ στον ΑΗΣ Λαυρίου, οι οποίες αναβαθμίζονται σε κέντρο διαμετακόμισης καυσίμων, ενώ η ελληνική εταιρεία θα προμηθεύει τοπ μαζούτ για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Κρήτη (Λινοπεράματα και Αθερινόλακκος) και Ρόδο.
Αναφορικά με τις προμήθειες πετρελαίου ντίζελ που ανέλαβαν η ΕΚΟ, εμπορική θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ., και η Motor Oil, προκύπτει ότι η ΕΚΟ θα τροφοδοτεί τις μονάδες όλων των νησιών που χρησιμοποιούν το καύσιμο αυτό, με εξαίρεση τον ΑΗΣ Χανίων (μονάδα συνδυασμένου κύκλου), τον οποίο θα τροφοδοτεί η Motor Oil.
Να σημειωθεί ότι στο α’ εξάμηνο του 2014 οι μονάδες της ΔEΗ στην Κρήτη κατανάλωσαν 209.000 τόνους μαζούτ και 54.756 χιλιόλιτρα πετρελαίου ντίζελ. Της Ρόδου 56.097 τόνους μαζούτ και 9.772 χιλιόλιτρα ντίζελ, ενώ τα υπόλοιπα νησιά 126.316 τόνους μαζούτ και 30.490 χιλιόλιτρα ντίζελ.
Συνολικά, η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του έτους κατανάλωσε για τις μονάδες των νησιών 391.453 τόνους μαζούτ και 95.019 χιλιόλιτρα ντίζελ.
Τα τελευταία χρόνια οι προμήθειες μαζούτ για τον ΑΗΣ Λαυρίου κατακυρώνονται σε διεθνείς traders όπως η Vitol και η Trafigura, καθώς οι ελληνικές εταιρείες το καύσιμο αυτό το αξιοποιούν ως πρώτη ύλη για τις μονάδες cracking των διυλιστηρίων τους.



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου