Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Επανέρχεται η Energean στο αίτημα να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας ως υπόγεια αποθήκη αερίου


Ενδιαφέρον για να αξιοποιήσει και εκμεταλλευθεί το κοίτασμα «Νότια Καβάλα» ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, συνεχίζει να έχει η Energean Oil, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα τον Πρίνο και η οποία είχε καταθέσει σχετική πρόταση από το 2011.

Σύμφωνα με όσα είπαν σε δημοσιογράφους στελέχη της εταιρείας, ένα τέτοιο έργο είναι απολύτως συμβατό με την προσπάθεια να καταστεί κόμβος αερίου η χώρα και βρίσκεται σε απόλυτη συσχέτιση με τα άλλα ενεργειακά projects, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGBκαι το πλωτό LNG τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη, ενώ είναι έργο απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, μετά την πρόσφατη δίχρονη παράταση που έλαβαν στην άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, είναι ρεαλιστικό να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή αδειοδότησης, από παραγωγή φυσικού αερίου σε αποθήκη φυσικού αερίου, πράγμα που απαιτεί μια απλή Υπουργική Απόφαση.

Όπως υποστηρίζει η Energean, η δημιουργία του ...
απαραίτητου αποθηκευτικού χώρου θα ενισχύσει τις δυνατότητες και την ευελιξία της ελληνικής αγοράς και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάδειξη της χώρας σε hub. Θυμίζουμε ότι η αποθήκη του αερίου αποτελεί ανεξάρτητο και συμπληρωματικό έργο που εξυπηρετεί διαφορετικούς στόχους και σκοπούς σε σχέση με άλλα project (πχ δημιουργίας τερματικού σταθμού LNG ή την αναβάθμιση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας). Αρκεί να αναφερθεί ότι η αποθηκευτική δυνατότητα της Νότιας Καβάλας θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για διάστημα 90 ημερών, ενώ με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καλύπτεται η ζήτηση σε αέριο για διάστημα μόλις 12 – 15 ημερών.

Μια βασική παράμετρος του εγχειρήματος δημιουργίας αποθήκης στο πεδίο της Καβάλας, συναρτάται άμεσα με τον αγωγό TAP και τις ανάγκες που έχει το project για αποθηκευτικούς χώρους, καθώς επίσης με τον αγωγό IGB που μπορεί να προμηθεύει με αέριο τη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Καβάλα έχει περάσει ως ιδιοκτησία στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Η ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται στην ανάγκη «να επανεξετάσει την πιθανότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων σχεδόν εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα μέσω της χρήσης, της αξιοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης τους ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου». Παρόλα αυτά το Ταμείο δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ως μέγα λάθος τη μεταβίβαση αυτή και ως παράγοντα που δυσχεραίνει παρά διευκολύνει την αξιοποίηση του κοιτάσματος.


ΠΗΓΗ:energypress.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου