Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Το κραχ στις τιμές του πετρελαίου και οι "κακές" ιδέες

Αποτέλεσμα εικόνας για Το κραχ στις τιμές του πετρελαίου και οι "κακές" ιδέες
Μια ματιά στις σημερινές τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου στα πρατήρια αποκαλύπτει το γιατί σε κάποια κυβερνητικά στελέχη έρχονται και πάλι στο μυαλό ιδέες για "αλλαγές/αυξήσεις” στον ειδικό φόρο στα καύσιμα.

Το brent (συμβόλαια Φεβρουαρίου) έχει αγγίξει τα 36,35 δολ. και το Wti (συμβόλαια Ιανουαρίου) τα 34,75 δολ. 

Και η τάση απομείωσης της τιμής του μαύρου χρυσού εξακολουθεί να είναι ισχυρή παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα. 

Το κραχ των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί πλέον ένα ισχυρό οικονομικό γεγονός καθώς στους τελευταίους 18 μήνες έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της ονομαστικής του τιμής. 

Μόνο από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει χάσει σχεδόν 20%. Αναλυτές της αγοράς παρατηρούν ότι τα επίπεδα τιμών είναι τα χαμηλότερα από το 2008, από όταν δηλαδή ξέσπασε η μεγάλη κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και σε προσαρμοσμένες τιμές έχουν γυρίσει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του '80. 

Τα σημερινά επίπεδα δείχνουν την τάση να ...
πέσουν ακόμα περισσότερο καθώς όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν αποδυθεί σε ένα σκληρό ανταγωνισμό να διατηρήσουν τα μερίδια της αγοράς τους προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς συνεχίζουν να διατηρούν τα επίπεδα παραγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αυξάνουν, όπως για παράδειγμα η Ρωσία. 

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας εις βάρος της Ρωσίας, ενώ το Ιράν ενόψει της διακοπής των κυρώσεων έχει αρχίσει διεθνή καμπάνια "προσφορών” για να ξανακερδίσει τους παλιούς του πελάτες. 

Το αποκορύφωμα αυτού του "ανταγωνισμού” τιμών σε συνθήκες επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης είναι απόφαση της αμερικάνικης Γερουσίας η οποία δίνει το δικαίωμα εξαγωγών shale gas...

Στις χώρες του ΟΟΣΑ αυτή η πτώση των τιμών έχει διευκολύνει τις μη παραγωγούς πετρελαίου χώρες σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα έχει περιορίσει δραστικά τις επενδύσεις των χωρών που παράγουν πετρέλαιο. Οι επενδύσεις έχουν "φρενάρει” σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς ορισμένες χώρες όπως για παράδειγμα η Ρωσία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην διατήρηση της παραγωγής τους σε λίγα χρόνια...

Παρ' όλα αυτά δεν διαφαίνεται από καμία πλευρά το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ των παραγωγών για την συγκράτηση της πτώσης των τιμών. Το αντίθετο μάλιστα τόσο οι χώρες του OPEC όσο και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν αποδυθεί σε ένα χωρίς προηγούμενο ανταγωνισμό τιμών, γεγονός που δεν έχει ανάλογο συμπεριφοράς στην αγορά αυτή στο παρελθόν...


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου