Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Energean: Προφανώς θέλουμε συνεργασία με ΕΛΠΕ για Άρτα - Πρέβεζα, αλλά να αρθούν τα "αγκάθια"


Πρωτοβουλία προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Energean και των Ελληνικών Πετρελαίων για την περιοχή της Άρτας – Πρέβεζας που διεκδικούν και οι δύο ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι και οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει ισοϋψείς προσφορές. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προχθές Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση των δύο εταιρειών, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας.

Έχει λογική να εργαζόμαστε μαζί και να συνεργαζόμαστε. Θα έπρεπε ίσως να βγαίνουμε μαζί στο εξωτερικό και να προσπαθούμε από κοινού να διαφημίζουμε τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος όμως έθεσε ως προϋπόθεση να επιλυθούν πρώτα ορισμένα αγκάθια που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο εταιρειών. Ενδεικτικά ο ίδιος ανέφερε τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που υπάρχουν μετά την υπόθεση της διενέργειας σεισμικών ερευνών από την Energean στην περιοχή της Καβάλας.

Πάντως το θέμα των οικοπέδων της Δ. Ελλάδας δεν είναι το κυριότερο που ...
απασχολεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική ελληνική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος παραμένει η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία πλήττει ολόκληρη την αγορά E&P υδρογονανθράκων. Αντίδοτο στις χαμηλές τιμές πάντως φαίνεται ότι θα είναι το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκ. δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αυξήσει την παραγωγή μειώνοντας τα επίπεδα τιμών του πετρελαίου στα οποία η εταιρεία παραμένει κερδοφόρος. Τα Χριστούγεννα αναμένεται να μπει σε παραγωγή η πρώτη γεώτρηση PA35, η οποία αναμένεται να προσθέσει  800 βαρέλια την ημέρα στην υπάρχουσα παραγωγή των 2000 βαρελιών. Εάν υλοποιηθεί το 80% των επενδύσεων τότε η εταιρεία δε θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τιμές, καθώς εκτιμάται ότι εάν η παραγωγή φτάσει στα 4-5 χιλιάδες βαρέλια, τότε ακόμη και με το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια, η εταιρεία καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα.

Εκεί που υπάρχει θέμα με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι στα νέα οικόπεδα, όπως για παράδειγμα στο Κατάκολο, όπου η Energean ξεκινά μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας. Το συγκεκριμένο κοίτασμα υπολογίζεται ότι έχει περί τα 3 -5 εκ. βαρέλια, ωστόσο με τιμές στα 35 δολάρια θεωρείται ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο καθώς δε θα μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για τις απαιτούμενες νέες υποδομές. Πάντως το Κατάκολο θεωρείται σημαντικό καθώς μπορεί να είναι το πρώτο κοίτασμα σε παραγωγή για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας, δίνοντας στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες περιοχές.

Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες, η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειες να αναδειχθεί σε περιφερειακό παίκτη της αγοράς της Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά του Ισραήλ. Εκεί όπως αποκάλυψε ο κ. Ρήγας η Energean θα διεκδικήσει τις παραχωρήσεις που θα πουληθούν αναγκαστικά την ισραηλινή Delek και την αμερικανική Noble Energy, μετά τη γνωστή απόφαση της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού για το μονοπώλιο των δύο εταιρειών στην αγορά αερίου. Ένα από τα «όπλα» για την Energean είναι το γεγονός ότι η ελληνική εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την πιστοποίηση που απαιτείται από τις ισραηλινές αρχές για τις παραχωρήσεις που έχει αναλάβει στα πεδία Sara & Mira. Σε πρώτη φάση η Delek θα παραχωρήσει τα πεδία Tanin & Karish ενώ θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και η πώληση του μεγάλου κοιτάσματος Tamar. Πάντως η ελληνική εταιρεία δε θα κατέβει μόνη της αλλά θα αναζητήσει συνεταίρο καθώς απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια, καθώς μόνο οι επενδύσεις που απαιτούνται για το Tamar, σύμφωνα με τη Noble φτάνουν το 1 δις δολάρια.

Παράλληλα με το Ισραήλ συνεχίζεται η προσπάθεια για άνοιγμα στην Αδριατική με την ελληνική εταιρεία να συνεχίζει στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου, ο οποίος καθυστέρησε εξαιτίας της αποχώρησης της αμερικανικής Marathon. Επίσης μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2 γεωτρήσεις στη χερσαία παραχώρηση West Kom Ombo στην Αίγυπτο. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου