Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΠΕ: Ψάχνουν για φθηνό αργό από την Αίγυπτο


Φθηνό αργό, δίχως όμως το καπέλο που βάζουν οι traders, αναζητούν τα ΕΛΠΕ στην Αίγυπτο, για την οποία πρόκειται σήμερα να αναχωρήσει αντιπροσωπεία του ελληνικού ομίλου.

Πρόκειται για ταξίδι που έχει ακριβώς σαν στόχο να εξασφαλίσει τα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού το μήνα που αγοράζουν τα ΕΛΠΕ από την αιγυπτιακή αγορά, χωρίς όμως το επιπλέον κόστος που επιβάλλουν οι μεσάζοντες.

Κόστος διόλου αμελητέο, καθώς προσθέτει στην τρέχουσα τιμή του platts ένα καπέλο 0,50 δολάρια το βαρέλι.

Το αν η αποστολή θα στεφθεί από επιτυχία είναι άγνωστο καθώς ακριβώς λόγω της πτώσης των τιμών του αργού, εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανελέητος εμπορικός πόλεμος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ....
κινήσεις “τύπου Αίγυπτος” των ΕΛΠΕ. Κύκλοι της εταιρείας αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτιωτικών κινήσεων στον τομέα του κόστους λειτουργίας, όπως και στην αποδοτικότερη διαχείριση των αποθεμάτων.

Ήδη, τα ΕΛΠΕ έχουν καταφέρει να ρίξουν τα κόστη τους κατά 28% στον τομέα της εμπορίας, γι' αυτό και στο τρίτο τρίμηνο θα εμφανίσουν υψηλότερα EBITDA σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν τα περιθώρια κέρδους ήταν υψηλότερα. Τα αποτελέσματα του εννεάμηνου θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Πέραν της Αιγύπτου, κινητικότητα καταγράφεται και σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του Ιράν. Όλα δείχνουν ότι στις αρχές του 2016, και εφόσον η Τεχεράνη τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, οι διεθνείς κυρώσεις θα αρθούν και η τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές.

Τα στελέχη του ομίλου έχουν επισκεφθεί το Ιράν διεκδικώντας κομμάτι από την πίτα του περσικού πετρελαίου.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρ. Στεργιούλης, μια καλή συμφωνία θεωρείται η προμήθεια μέχρι και τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών περσικού αργού τον μήνα.

Σχετικά με την οφειλή των ΕΛΠΕ απέναντι στην κρατική ιρανική εταιρεία "National Iranian Oil Company" (NIOC) διεξάγονται συζητήσεις προκειμένου να καταβληθεί τμηματικά, εφόσον βεβαίως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανάψουν το πράσινο φως στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015 για άρση των κυρώσεων.

Η οφειλή που ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, χρονολογείται από το 2012, όταν λόγω των κυρώσεων το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή των φορτίων αργού που είχε παραλάβει η ελληνική εταιρεία.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου