Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σαουδάραβας πρίγκηπας βλέπει "ράλι" στις τιμές πετρελαίου - Μείον $200 εκατ. οι επενδύσεις φέτος

Σαουδάραβας πρίγκηπας βλέπει "ράλι" στις τιμές πετρελαίου - Μείον $200 εκατ. οι επενδύσεις φέτος
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μειώσει τις επενδύσεις κατά 200 δισ. δολάρια, φέτος, λόγω των χαμηλών τιμών που δεν υποστηρίζουν τα νέα πρότζεκτ, και τα οποία οδηγούν σε μειώσεις στην προμήθεια αργού ίσα με τη μισή ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον πρίγκηπα της χώρας Abdul Aziz bin Salman.

Περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί, ανέφερε ο Bin Salman, ο οποίος είναι επίσης και υφυπουργός Πετρελαίου της Σ.Α. Η χώρα παρήγαγε 10,38 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 42% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει οδηγήσει τα κράτη του OPEC στο να διατηρήσουν υψηλά την παραγωγή εν μέσω της παγκόσμιας υπερπληρότητας, αντί να παραδώσουν μερίδιο της αγοράς τους στην αυξανόμενη παραγωγή του αμερικανικού πετρελαίου. Η προσφορά εκτός του γκρουπ των 12 πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα αρχίσει να μειώνεται του χρόνου, σύμφωνα με τον Bin Salman, o oποίος προσέθεσε πως οι τιμές των 150 δολαρίων/βαρέλι το 2008 δεν ήταν βιώσιμες.

"Μία μακροχρόνια περίοδος χαμηλών τιμών πετρελαίου είναι επίσης μη βιώσιμη, αφού θα...
επιφέρει μεγάλες επενδυτικές μειώσεις και θα μειώσει την αντοχή της πετρελαιαγοράς, υποσκάπτοντας την μελλοντική σιγουριά της προσφοράς και θέτοντας το προσκήνιο για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των τιμών", ανέφερε ο Bin Salman. "Ως υπεύθυνος και αξιόπιστος παραγωγός, το βασίλειο θα συνεχίσει να επενδύει στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρόλη την πτώση των τιμών του πετρελαίου".

Οι εταιρίες ενέργειας μάλλον θα μειώσουν τις επενδύσεις περίπου 3% με 8% την επόμενη χρονιά, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 που η βιομηχανία μειώνει τα έξοδά της για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Ο υφυπουργός του Πετρελαίου ανέφερε πως η επίδραση της αστάθειας των τιμών δεν έχει περιοριστεί μόνο στον πετρελαιοπαραγωγικό τομέα. Οι επιδράσεις επηρεάζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και το φυσικό αέριο.

Η πτώση της παραγωγής εκτός του OPEC θα επιταχυνθεί μετά το 2016, όπως ανέφερε.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου