Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Στα παράλια της Τουρκίας καταλήγουν οι πλατφόρμες πετρελαίου για διάλυση


Στα ναυπηγεία του λιμανιού Αλιάγα της Τουρκίας, κοντά στη Σμύρνη, καταλήγουν πλέον για διάλυση αρκετές από τις πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς οι πετρελαϊκές διεθνώς επιλέγουν να αποσύρουν ολοένα και περισσότερες από αυτές λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Μάλιστα, οι τοπικές επιχειρήσεις κάνουν χρυσές δουλειές, καθώς πωλούν στη συνέχεια το ατσάλι από το οποίο είναι φτιαγμένες οι πλατφόρμες, ως πρώτη ύλη. Υπό κανονικές συνθήκες, στην Αλιάγα αποσυναρμολογούνται πλοία, αλλά πλέον θεωρείται επικερδής η διάλυση των πλατφόρμων, καθώς αποφέρουν τέσσερις φορές περισσότερο ατσάλι.

Όπως δηλώνει στο...
Bloomberg ο επικεφαλής του συνδέσμου εταιρειών ανακύκλωσης πλοίων της Τουρκίας, Αντέμ Σίμσεκ, για φέτος αναμένεται να διαλυθούν 11 πλατφόρμες, έναντι μόνο μιας πέρυσι, γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι πλατφόρμες μεταφέρονται στην Τουρκία από μακρινές χώρες, ακόμα και από τη Βραζιλία. Η διάλυσή τους, όμως, είναι μια παγκόσμια τάση, καθώς φέτος έχουν αποσυρθεί 42 μέχρι στιγμής, έναντι 30 σε όλο το 2014. Χρειάζονται περίπου 2-3 μήνες για την διάλυση μιας πλατφόρμας, η οποία αποφέρει έως και 15.000 τόνους χάλυβα, όπως αναφέρουν οι εταιρείες του χώρου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου