Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Η εξόρυξη στο διάστημα καλεί τους επενδυτές - Ανάμεσά τους, Larry Page, Eric Schmidt

Αποτέλεσμα εικόνας για Η εξόρυξη στο διάστημα
Ένα ορυχείο στο φεγγάρι ή σε έναν αστεροειδή μπορεί να κοστίσει λιγότερο από το να κτίζονται τα μεγαλύτερα τερματικά φυσικού αερίου στη Γη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε ένα φόρουμ στελεχών επιχειρήσεων και επιστημόνων της NASA.

Μία αποστολή στον μικροσκοπικό πλανήτη Ceres, 257 εκατ. μίλια μακριά από τον Ήλιο, που έχει το μέγεθος του Τέξας, μπορεί να κοστίσει περίπου 27 δισ. δολάρια. Η δαπάνη συμπεριλαμβάνει 10 εκτοξεύσεις πυραύλων για τη μεταφορά εξοπλισμού, την εξόρυξη μετάλλων και νερού, και την κατασκευή ενός σταθμού στην τροχιά του πλανήτη όπου θα επεξεργάζονται τα υλικά.

Η κοστολόγηση προέρχεται από απόφοιτους φοιτητές του University of New South Wales της Αυστραλίας, το οποίο συνεργάζεται με τη NASA όσον αφορά τα οικονομικά της εξόρυξης στο διάστημα. Συγκριτικά, το πεδίο υγρού φυσικού αερίου "Gorgon" της Chevron Corp., έχει κοστολογηθεί στα 54 δισ. δολάρια.

Παρόλα αυτά...
, το να πείσει κάποιος τους επενδυτές προς επένδυση σε εξορυκτικές του διαστήματος είναι πολύ δύσκολο.

Οι υποστηρικτές της ιδέας δεν θέλουν πια να επιστρέφονται τα μέταλλα στη Γη για την αντικατάσταση των τελειωμένων φυσικών πόρων. Το... εισιτήριο επιστροφής θεωρείται απρόσφορο και η συγκέντρωση των προσπαθειών θα γίνει γενικά για την προσπάθεια κατασκευής βιομηχανιών που δρουν στο διάστημα και την εποίκηση του Άρη αλλά και παραπέρα.

Η εξόρυξη στο φεγγάρι είναι ακόμη πιο φθηνή, στα περίπου 9 δισ. δολάρια. Το "πιάσιμο" κομματιών από αστεροειδείς που περνούν κοντά στη Γη, το οποίο ήδη διερευνάται από αρκετές επιχειρήσεις, μπορεί να κοστίσει μόλις 492 εκατ. δολάρια.

Οι υποστηρικτές υπογραμμίζουν πως η εξόρυξη στο διάστημα θα γίνει στο μέλλον μία βιομηχανία τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προσφέρει μέταλλα και νερό σε οικοτόπους, και καύσιμα για ρουκέτες.

Η απόδειξη πως η εξόρυξη στο διάστημα είναι εφικτή ήδη αποδεικνύεται από προγράμματα της NASA όπως το Asteroid Redirect Mission. Το σημαντικό βήμα είναι να πειστούν οι σκεπτικιστές.

Άλλα κόστη είναι ακόμη μικρότερα. Κάθε αποστολή για εξόρυξη ενός αστεροειδή υπολογίζονται περίπου στα 50 με 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την Planetary Resources Inc., εταιρία που έχει την υποστήριξη των δισεκατομμυριούχων της Google, Larry Page και Eric Schmidt. Παράλληλα, ο CEO της Rio Tinto, Sam Walsh ανέφερε πως η εξόρυξη στο διάστημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και εάν αποδειχθεί βιώσιμη, η εταιρία του θα βρίσκεται εκεί.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου