Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΠΕ : Στα 590 εκατ. ευρώ τα EBITDA του εννεαμήνου


Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων στα επίπεδα των 590 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα τα ΕΛΠΕ για το εννεάμηνο του έτους.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει την επόμενη Πέμπτη, και εφόσον επαληθευτούν οι υπολογισμοί που έχουν κάνει τα στελέχη των ΕΛΠΕ, τότε θα πρόκειται για κέρδη ρεκόρ, υψηλότερα από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία για τα ΕΛΠΕ, είναι κάτι παραπάνω από ευνοική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και τα τρία διυλιστήρια του ομίλου έκαναν κατά 770 εκατ. ευρώ μικρότερο τζίρο απ’ ότι το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο τα μεικτά κέρδη ήταν τετραπλάσια έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Πως εξηγείται αυτό;...
Αφενός ο τζίρος μειώθηκε γιατί οι τιμές των τελικών προϊόντων υποχωρούν επηρεαζόμενες από την πτώση της πρώτης ύλης. Την ίδια στιγμή όμως η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τη φθηνή προμήθεια αργού, η οποία κατά το εξεταζόμενο διάστημα στοίχισε στα ΕΛΠΕ κοντά στο 1 δισ. ευρώ λιγότερο.

H συγκυρία για τα ΕΛΠΕ είναι πολύ ευνοική. Προμηθεύονται σε πολύ χαμηλή τιμή τη πρώτη ύλη, δηλαδή το αργό πετρέλαιο, ενώ παράλληλα η ζήτηση για τα τελικά προϊόντα όπως βενζίνη, diesel, αεροπορικά καύσιμα, παραμένει ικανοποιητική. Σαν αποτέλεσμα, τα περιθώρια διύλισης διεθνώς συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου