Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Rosneft: Η Ρωσία Δεν Δέχθηκε να Γίνει Μέλος του OPEC, Μολονότι της Προτάθηκε

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Η Ρωσία προτιμά να διατηρήσει το καθεστώς παρατηρητή στον OPEC, μολονότι της προτάθηκε από τον Οργανισμό να γίνει μέλος του. Αυτό δήλωσε ο CEO της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα, σε συνέντευξη Τύπου του FT Commodities.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ρωσία και τον OPEC είναι μάλλον θετικές και οδηγούν σε ανταλλαγή απόψεων. Ο OPEC προσέφερε στη Ρωσία θέση μέλους στον Οργανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Rosneft.
Ο Σέτσιν πρόσθεσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες του OPEC βρίσκεται στα χέρια κρατικών εταιρειών, ενώ «η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας είναι ιδιωτική, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα κράτη του OPEC». Λόγω κλιματικών συνθηκών, η Ρωσία δεν μπορεί να ρυθμίσει ευθέως την παραγωγή πετρελαίου.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφορές στις....
συνθήκες παραγωγής και ιδιοκτησίας, η ρωσική κυβέρνηση συμφωνεί να έχει καθεστώς παρατηρητή στον OPEC, αλλά, φυσικά, η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει μέλος ως κράτος-μέλος λόγω των συνθηκών που αναφέραμε», δήλωσε ο Σέτσιν.
Ο επικεφαλής της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής πετρελαίου πρόσθεσε ότι «τελευταία, ο OPEC έχει χάσει τη λειτουργία του ως ρυθμιστής της αγοράς», τονίζοντας ότι, ως εκ τούτου, «δεν έχει νόημα για τη Ρωσία να γίνει μέλος αυτού του Οργανισμού».
Τους τελευταίους μήνες ο OPEC έχει εντείνει τις συνομιλίες του με χώρες μη μέλη του, ενώ οι τιμές του αργού σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.
Ο OPEC, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, απαριθμεί δώδεκα κράτη μέλη: Αλγερία, Αγκόλα, Ισημερινό, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα. Καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό έχουν η Αίγυπτος, το Μεξικό, το Ομάν και η Ρωσία.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου