Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Έβαλε φωτιά στην αγορά των ενεργειακών επιθεωρητών ο Σκουρλέτης

Έβαλε φωτιά στην αγορά των ενεργειακών επιθεωρητών ο Σκουρλέτης
Tην φωτιά που άναψε Αυγουστιάτικα ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης τρέχει να σβήσει ο διάδοχός του υπηρεσιακός υπουργός και Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας. Ο λόγος για την παράταση που έδωσε από το ....παράθυρο στο επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή, προκαλώντας ακόμη και την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή.

Για τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές, η προθεσμία για να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή που χορηγεί τα «πράσινα» πιστοποιητικά (σ.σ αποτυπώνουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου και είναι απαραίτητα σε κάθε αγοραπωλησία ή μίσθωσή ακινήτου) είχε λήξει στα τέλη Ιουνίου. Ο κ. Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα είχαν περιθώριο μέχρι τα τέλη του έτους για να περάσουν τις εξετάσεις που προβλέπει ο νόμος. Η εξαγγελία όμως έμεινε στην μέση από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και διαλύθηκε η βουλή. Έτσι, η νομοθετική ρύθμιση δεν προχώρησε.

Όμως ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε να πάρει το ....
νόμο στα χέρια του και με δελτίου τύπου στις 25 Αυγούστου ανακοίνωσε προφορικά την παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 άνευ νομοθετικής ρύθμισης! Επικαλέστηκε μάλιστα την εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς, ώστε να «δοθεί άμεσα πλήρης πρόσβαση χρήσης του πληροφοριακού συστήματος του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων και του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών (www.buildingcert.gr), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».

Όπως σημειώνεται στη ανακοίνωση, η πρόσβαση αφορά στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που στις 30 Ιουνίου 2015 είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα και τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η ανακοίνωση όμως του κ. Σκουρλέτη δεν έχει καμία νομική βάση και είναι εντελώς στον αέρα αφού νομοθετική ρύθμιση δεν υπήρξε για να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα και να επιτρέψει την είσοδο στους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές.

Το θέμα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, την στιγμή μάλιστα που οι εξετάσεις γίνονται το κόκκινο πανί για τους μηχανικούς που ζητούν την κατάργησή τους ώστε να μονιμοποιηθούν οι περίπου 15.000-20.000 προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές. Το επιχείρημα των μηχανικών είναι ότι οι επίμαχες εξετάσεις υποβαθμίζουν την επιστημονική τους κατάρτιση, την στιγμή μάλιστα που μπορούν να εκπονούν μελέτες ενεργειακής απόδοσης, με πολλαπλάσιο όγκο και ευθύνη! Κατά πληροφορίες το πρόβλημα που έχει ανακύψει απασχολεί τις τελευταίες μέρες το νέο υπουργό ο οποίος αναζητεί την φόρμουλα που θα βγάλει από το αδιέξοδο των πιστοποιητικών την αγορά αφού με το υφιστάμενο καθεστώς όλη την χώρα μπορούν να εξυπηρετήσουν περίπου 250 μόνιμοι επιθεωρητές που είναι αυτοί που πέρασαν τις εξετάσει


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου