Έντονες διεργασίες και προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο αποκαλύπτονται για την περίοδο που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης, τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως αποκαλύπτει έκθεση του Thomson Reuters, τον επίμαχο μήνα και ενώ οι φόβοι για Grexit είχαν κορυφωθεί ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και της απόφασης για δημοψήφισμα, καταγράφονται αθρόες αγορές αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Thomson Reuters υπάρχει αύξηση 84% στις εισροές προς τη χώρα μας αργού πετρελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται από τα διυλιστήρια για να παραχθούν προϊόντα, δηλαδή βενζίνες, diesel κλπ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια έκθεση ...
"με δεδομένο ότι τα επίπεδα ρευστότητας παρέμεναν χαμηλά, η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές πετρελαίου και η πιθανότητα ενός Grexit ενίσχυσαν τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις πετρελαϊκών προϊόντων. Το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας δήλωσε δημοσίως ότι οι προμήθειες ήταν επαρκείς για έξι μήνες. Τα ΕΛΠΕ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας που εν μέρει ανήκει στο δημόσιο, εμφανίζεται να έχει διαθέσιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είχε επαρκείς προμήθειες για αρκετούς μήνες σε περίπτωση εθνικής ανάγκης".
Το σχέδιο προέβλεπε ότι τα στρατηγικά αποθέματα, αρκετά για τρεις μήνες προμήθειας, θα χρησιμοποιούνταν καταρχάς με βάση τους υφιστάμενους όρους διασφαλίζοντας την αδιατάρακτη λειτουργία των διυλιστηρίων. Ωστόσο στην πορεία θα μπορούσαν να γίνουν συμφωνίες για την αποπληρωμή του αργού με διυλισμένα προϊόντα προκειμένου να διατηρηθεί η επάρκεια στην αγορά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης τα πλοία με φορτία αργού πετρελαίου που κατευθύνθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα αυξήθηκαν δραστικά πιθανόν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα πιθανό Grexit.
Συγκεκριμένα οι εισροές φορτίων αργού ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούλιο όταν τον Ιούνιο βρίσκονταν λίγο πάνω από τα 8 εκατομμύρια βαρέλια. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα άνω των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ξεπερνούν την τρέχουσα εγχώρια κατανάλωση.
Τέλος αντίστοιχες εισαγωγές αργού, στα επίπεδα των 17,5 εκατ. βαρελιών είχαμε πάλι το Μάρτιο όταν και πάλι είχαν αυξηθεί οι φόβοι για Grexit λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου