Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Να συνεχιστούν οι διαδικασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων


Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη με πολλά οφέλη για την εθνική οικονομία και τη μείωση της ανεργίας, τονίζει ο Τζεδάκης Σταύρος, Μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας.

Παράλληλα, ο κ. Τζεδάκης υπογραμμίζει τα εξής:

Στις 13 Νοεμβρίου 2014  είχαμε δύο υπουργικές αποφάσεις για την προώθηση των διαγωνισμών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη απόφαση αφορούσε την ...
προκήρυξη του Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων των Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης στις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η υποβολή προσφορών έληγε στις 14 Μαΐου του 2015. Η δεύτερη απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ αφορούσε το Διεθνή Διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος». 

Στους δύο διαγωνισμούς αυτούς 10 πετρελαϊκές εταιρείες είχαν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα (που ήταν προϋπόθεση) για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε υπουργού του ΠΑΣΟΚ οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν επηρεάζουν τόσο το ελληνικό πρόγραμμα αξιοποίησης υδρογονανθράκων διότι τα πρώτα 4-5 χρόνια οι επενδύσεις αφορούν ερευνητικά προγράμματα χαμηλών δαπανών. Παίρνοντας τη σκυτάλη της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας δηλώσεις για πρόθεση παγώματος του μεγάλου διαγωνισμού  είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τελικά  από τον μικρό διαγωνισμό όλες οι ξένες εταιρείες. Συγκεκριμένα, έφυγαν: η ιταλική Enel, η αγγλοολλανδική Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol.  Στη συνέχεια ενώ ο μεγάλος διαγωνισμός των 20 θαλάσσιων οικοπέδων ήταν σε εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο μήνες παράταση δήθεν για να κάνει επαφές με Ρωσία και Κίνα. Το αποτέλεσμα αυτού σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση της πολιτικής σταθερότητας, ήταν να έχουμε μόνο μία κοινοπραξία στο οικόπεδο δύο (TOTAL, EDISON, ΕΛΠΕ) και προσφορά στο οικόπεδο 1 και 10 των ΕΛΠΕ ενώ η Κύπρος το 2012 είχε 15 προσφορές από κοινοπραξίες σε ένα σύνολο 12 (δώδεκα) θαλάσσιων οικοπέδων. Η απαξίωση της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα αυτό αναδεικνύεται ακόμα και στο ότι οι προσφορές αυτές δεν έχουν ανοίξει ακόμα από τις 15 Ιουλίου του 2015.

Εννιά από τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα αυτά βρίσκονται στη μέση γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Μερικά από αυτά επίσης βρίσκονται στα FIR Tirana, Brindizi, Roma, Malta, Tripoli, Cairo και τονίζει ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός ότι αυτό δείχνει και την εμβέλειά τους όχι μόνο ως επιφάνεια, αλλά και ως θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα. Τη στιγμή που 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν το διαγωνισμό αυτό αντιλαμβανόμαστε το στρατηγικό μίγμα που πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό παραχωρήσεων έχοντας κάνει πιο πυκνά σεισμικά νοτίως της Κρήτης (10 km επί 10 km)  και προφανώς να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό οι εκτιμήσεις είναι χιλιάδες θέσεις εργασίας για τον ελληνικό λαό καθώς και η πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν σε μία ευθυγράμμιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου σε μία εθνική στρατηγική ως προς τα ενεργειακά θέματα, για να έχει η Ελλάδα τη θέση του παραγωγού και του κόμβου της ενεργειακής ένωσης της Ευρώπης.


ΠΗΓΗ;energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου