Τη διαδικασία εισόδου ευρωπαϊκών εταιρειών στον ΔΕΣΦΑ εξετάζουν αυτό το διάστημα οι νομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, της Socar και του ΔΕΣΦΑ από κοινού με τις αντίστοιχες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η διαδικασία εισόδου των Ευρωπαίων στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, που θα γίνει σε ποσοστό 17%, αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να περιοριστεί το ποσοστό της Socar στο ευρωπαϊκά αποδεκτό ποσοστό του 49% και να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση μέσα στον Δεκέμβριο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η διαμεσολάβηση των εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου δεν έχει επηρεάσει σε τίποτα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς τα αποτελέσματα ...
των εκλογών δεν πρόκειται να ανατρέψουν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες. Υπενθυμίζουν ότι είναι η μόνη ιδιωτικοποίηση που δεν αμφισβητήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Σε ό,τι αφορά το αζέρικο ενδιαφέρον, σημειώνουν ότι στην Αθήνα βρίσκεται μόνιμα το τελευταίο διάστημα μια 7μελή ομάδα της Socar που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, μία με την ιταλική Snam για την εξαγορά του συνόλου του ποσοστού και μία με την ελβετική Fluxys και την ολλανδική Gasunie για την από κοινού συμμετοχή τους.
Η επιλογή της Snam φαίνεται να προκρίνεται, αφού είναι η μοναδική που λόγω κεφαλαιουχικού μέγεθος μπορεί να εξαγοράσει το σύνολο του 17%. H Snam, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συναρτά την απόφασή της για εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ με το κατά πόσον, τελικά, θα εισέλθει ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο του Tap. H ιταλική εταιρεία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μεριδίου 20% του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ιταλία και, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Κάρλο Μαλακάρνε στο Reuters, οριστική απόφαση θα λάβει έως τα τέλη του 2015. Η Snam φαίνεται ότι διαπραγματεύεται συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ και με μικρότερο ποσοστό στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει στον Tap.
Στη δεύτερη αυτή περίπτωση η ιταλική Snam θα μοιραστεί το 17% με την ελβετική Fluxys και την ολλανδική Gasunie, με τις οποίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Την είσοδο ευρωπαϊκών εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος μάλιστα κατονόμασε τη βελγική Fluxys.
O βελγικός διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται για την εξαγορά 5% του ΔΕΣΦΑ, και η είσοδός του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, θα γίνει μέσω της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Συμμετοχών και Επενδύσεων (SFPI), η οποία είναι μέτοχος της Fluxys και αποτελεί τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του βελγικού κράτους. Ο βελγικός Τύπος χαρακτήρισε ως απόλυτα λογική τη βελγική παρουσία στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς η Fluxys κατέχει μερίδιο 19% στον Tap. Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, η Fluxys υπέγραψε στην Ελλάδα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου