Όλα όσα ισχύουν για τις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν πολλαπλή απασχόληση σε περισσότερους του ενός εργοδότες, την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή εντός της ίδιας ημέρας, ξεκαθαρίζει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, απαγορεύεται οι εργοδότες να χρησιμοποιούν πολλαπλώς απασχολούμενους εργαζομένους μισθωτούς (υπαλλήλους, εργάτες κλπ), οι οποίοι ήδη έχουν προσφέρει την εργασία τους και έχουν συμπληρώσει το νόμιμο ωράριο, εντός της ίδιας μέρας. Ο εργοδότης σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να απασχολήσει εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας μονάχα για όσες ώρες υπολείπονται, ώστε να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.
Από την νομοθεσία τίθεται απαγόρευση ...
απασχόλησης του μισθωτού σε άλλο εργοδότη και κατά το χρονικό διάστημα της άδειας αναψυχής.
Ο κάθε εργοδότης με τον οποίο συνδέεται συμβατικά ο εργαζόμενος - μισθωτός είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ξεχωριστά τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτές υπολογίζονται βάσει των αποδοχών που καταβάλει στον ασφαλισμένο και είναι ανεξάρτητες από τις υπόλοιπες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες ο εργαζόμενος συμβάλλεται με άλλους εργοδότες. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές περιπτώσεις δεν ισχύει το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου μισθού.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι το ΙΚΑ παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε πολλαπλώς απασχολούμενους εργαζομένους μέχρι σε τρεις το πολύ εργοδότες.
Διευκρινίζεται, ότι η απασχόληση στον δεύτερο εργοδότη δεν θεωρείται υπερωρία.
Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις, η σύμβαση εργασίας για απασχόληση πέρα από το νόμιμο ωράριο, αφού είναι αντίθετη με απαγορευτική διάταξη νόμου, είναι άκυρη.
Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι δεν είναι σύννομο να συνάπτονται ρήτρες, οι οποίες να απαγορεύουν κατά γενικό και απόλυτο τρόπο την παράλληλη απασχόληση του μισθωτού - εργαζομένου. Συνήθως, οι ρήτρες αυτές αφορούν παράλειψη άσκησης παράλληλης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Γενικά πάντως, θα πρέπει οι ρήτρες να αφορούν δραστηριότητες οι οποίες να μπορούν να εμποδίσουν εύλογα την κύριας εργασία ή αυτές να είναι ανταγωνιστικές προς την δραστηριότητα του εργοδότη.
Υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη της κύριας απασχόλησης από τον εργαζόμενο για την παράλληλη απασχόληση, υφίσταται μόνον σε περιπτώσεις ύπαρξης από μέρους του εργοδότη ιδιαίτερου συμφέροντος.
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου