Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Νέα Γιάλτα; It’s the energy (power) stupid…

Νέα Γιάλτα; It’s the energy (power) stupid…
Τον Ιούνιο 2015 ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη. Λίγο πολύ όλοι αντιλαμβανόμαστε πως τότε έγιναν προσπάθειες από κάποιους, εντός και εκτός της Ελλάδας, ώστε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει γεωπολιτική στροφή αλλάζοντας ταυτόχρονα και το νόμισμά της. Ας δούμε όμως κάποια άλλα γεγονότα που συνέβησαν την ίδια ακριβώς περίοδο στην Αγία Πετρούπολη, στο ίδιο ακριβώς συνέδριο...
.

1. Δώδεκα (12) Αμερικανοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι και 70 μεγαλοστελέχη Αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών συμμετείχαν στο ίιδο συνέδριο (στο συνέδριο που συμμετείχε και ο Τσίπρας). Η είδηση εδώ (http://www.nytimes.com/2015/06/19/business/international/despite-tensions-us-company-officials-attend-russian-economic-forum.html?_r=1)
2. Επετεύχθει συμφωνία μεταξύ της Shell και της Gazprom (η σχετική είδηση εδώ:  http://www.gazprom.com/press/news/2015/june/article229578/)

3. Επετεύχθει συμφωνία μεταξύ της BP και της Rosneft (η είδηση εδώ: http://www.bp.com/en/global/corporate/press/press-releases/rosneft-and-bp-sign-production-exploration-and-refining-agreements.html)

Να θυμίσω πως το 2011 είχε επιτευχθεί μία ακόμη σημαντική συμφωνία ενεργειακού χαρακτήρα: η συμφωνία μεταξύ της Αμερικανικής ExxonMobil και της Ρωσικής Rosneft. Το 2014 πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή γεώτρηση μεταξύ των δύο εταιρειών στην Αρκτική (http://corporate.exxonmobil.com/en/company/worldwide-operations/location...).

Ταυτόχρονα, σήμερα, σύμφωνα με γνώμες άλλων, όλο και περισσότεροι ζητούν αλλαγή στάση απέναντι στη Ρωσία, ακόμη και ο κ. Henry Kissinger (http://www.capital.gr/story/3056918).

Τα παραπάνω μας δίνουν την εντύπωση πως κάτι σημαντικό πιθανώς συνέβη ή οριστικοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη. Κάτι το οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι αποτελεί ένα μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός.

Ένα γεγονός αντίστοιχο σε σημασία με τη Συμφωνία της Γιάλτας.

Ένα γεγονός που καταδεινύει πως αρκετοί εκτός Ελλάδας τα βρίσκουν μεταξύ τους...

Ένα γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου. (https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2015-03-03/hard-power-soft-power-and-energy-power).

Ένα γεγονός που καταδεικνύει πως μάλλον βρισκόμαστε σε μία περίοδο ιστορικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Μία περίοδο που ίσως εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια (http://www.capital.gr/story/2082303).

Προσωπικά θεωρώ λοιπόν πως στην Αγία Πετρούπολη οριστικοποιήθηκε μία «Νέα Γιάλτα».

Μία Γιάλτα ενεργειακού χαρακτήρα. Την ίδια ακριβώς περίοδο που όλοι οι εταίροι μας, μας πίεζαν ώστε να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Τρόϊκα.

Αυτά ας τα κατανοήσουν κάποιοι, κυρίως εντός της χώρας, οι οποίοι σπρώχνουν την Ελλάδα σε «τυφλές στροφές» οι οποίες ενίοτε οδηγούν σε γκρεμούς...

Η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος αποτελούν την τροχοπέδη, τον καταλύτη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Τέτοιου είδους mega-συμφωνίες, όπως αυτές της Αγίας Πετρούπολης δύσκολα χαλάνε...και αυτοί που θα προσπαθήσουν σκοπίμως ή άσκοπα να τις χαλάσουν-παρενοχλήσουν όπως τα κουνούπια, με διάφορυς ανόητους τρόπους θα βρεθούν στο στόχαστρο όλων των εμπλεκομένων μερών (stakeholders)...το ίδιο και οι χώρες τους...Στο σημείο αυτό να θυμίσω το ρητό του Λεχ Βαλέσα: «τα σύνορα έχουν γίνει όπως τα τουβλάκια Lego»…

Αυτός είναι μέγας Εθνικός κίνδυνος. 

* του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Διπλ. Μηχανικού Απραγωγής & Διοίκησης (M.Eng.)

Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου