Να εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του μνημονίου του 2012, που εκτός της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, όπως έγραψε χθες το “Energypress", συμπεριλαμβάνει όλες τις βαριές κρατικές επιχειρήσεις της ενέργειας, δηλαδή ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, καθώς και το ποσοστό που συνεχίζει να διατηρεί το Δημόσιο στον ΟΤΕ, ζητούν πλέον οι δανειστές.
Η προσθήκη στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες και των τεσσάρων “βαριών” ονομάτων της ενέργειας, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, αποτελεί σύμφωνα...
με πληροφορίες του “Energypress” από πηγές κοντά στο Μαξίμου, εξέλιξη της τελευταίας εβδομάδας, και δείχνει την πίεση που ασκούν οι θεσμοί στην κυβέρνηση να απεκδυθεί των προεκλογικών της εξαγγελιών όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ως ένας ακόμη όρος για να υπογραφεί συμφωνία.
Οι ενεργειακές εταιρείες είχαν μέχρι πρόσφατα εξαιρεθεί από τη λίστα της κυβέρνησης, με απαίτηση του πολιτικού προισταμένου του τομέα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγορηματικά αντίθετου με κάθε σκέψη για μείωση του ρόλου του Δημοσίου στα κρατικά μονοπώλια του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, και του πετρελαίου.
Τώρα, προσθέτοντας και αυτές, η λίστα με τις προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες του Δημοσίου φτάνει τις 20, τουλάχιστον με βάση τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Πρόκειται για μια ολική επαναφορά του προγράμματος ιδιωτικοποίησεων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς φυσικά ποτέ να το υλοποιήσει.
Δείγμα της πίεσης που ασκείται στην ελληνική πλευρά είναι ότι οι δανειστές ζητούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο κείμενο της συμφωνίας να υπάρξει ο στόχος για έσοδα 10 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιησεις κατά την περίοδο 2015-2020. Ταυτόχρονα ζητούν από την ελληνική πλευρά να βάλει εκείνη τα νούμερα δίπλα σε κάθε προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία.
Στις συνθήκες του παζαριού και του συνεχούς “γράψε-σβήσε” όπου καταρτίζεται η συμφωνία, μένει να φανεί ποια τελικά από τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν στη τελική λίστα.
Αλλά όλα δείχνουν ότι το τελικό κείμενο θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πέραν πάντως των αναταράξεων που θα επέφερε όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε όλο το πολιτικό φάσμα η πώληση επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, και τα ΕΛΠΕ, κύκλοι κοντά στο Μαξίμου θεωρούν το στόχο των 10 δισ. ευρώ, ανέφικτο, υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες.
Θυμίζουμε ότι το Δημόσιο κατέχει το 51% σε ΔΕΗ, και ΑΔΜΗΕ, και από 65% και 35,5% σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ αντίστοιχα. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ ο προηγούμενος διαγωνισμός πώλησης κηρύχθηκε άγονος το 2013 όταν και αποχώρησε η Gazprom, ενώ στα ΕΛΠΕ ουδέποτε προκηρύχθηκε, και ο Π. Λαφαζάνης έχει διαμηνύσει πως θα ζητήσει πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ το ποσοστό του Δημοσίου.
Απόδειξη των πιέσεων που ασκούνται είναι και το γεγονός ότι οι θεσμοί διαμηνύουν πως το μοντέλο αποκρατικοποιήσεων που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά δεν είναι βιώσιμο (σσ: παραχωρήσεις και όχι πώληση μετοχών, όπου αυτό είναι αναπόφευκτο το κράτος θα κρατά την πλειοψηφία των μετοχών, κ.ο.κ.), και υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές στους όρους για όσους διαγωνισμούς "τρέχουν", όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται η τελική διατύπωση για το μοντέλο αποκρατικοποιήσεων στη κυοφορούμενη συμφωνία να ακυρώσει τα σχέδια για πώληση μικρότερου ποσοστού στο λιμάνι του Πειραιά (51% αντί για 67%) ή για συμμετοχή του Δημοσίου στην κοινοπραξία που πλειοδότησε υπό τη γερμανική Fraport στα αεροδρόμια. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό το πολύμηνο παζάρι της κυβέρνησης με τους Γερμανούς της Fraport, φαίνεται ότι τελικά το μοναδικό κέρδος θα είναι μια συμμετοχή του Δημοσίου το πολύ 5% στο ελληνο-γερμανικό σχήμα. Πολύ κακό για το τίποτα, δηλαδή.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου