H ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη “Socar” είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του RP, η υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, με επικεφαλής τον “market friendly” Στέργιο Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Πιτσιόρλας έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ( Αζέρους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς) προκειμένου αυτή η « ιστορία παραλόγου» που αφορά στο «μπλοκάρισμα» της εξαγοράς από την Κομισιόν ( η οποία κατά τα λοιπά ζητάει… μεταρρυθμίσεις) να λάβει σύντομα τέλος.
Οι μέχρι τώρα επαφές του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ έχουν γίνει...
σε καλό κλίμα, γεγονός που οδηγεί σε αισιοδοξία το Ταμείο πως με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ θα είναι η αμέσως επόμενη «μεγάλη είδηση» από την Ελλάδα.
Αν και λίαν προσφάτως η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είπε πως είναι «πρόωρη» κάθε εικασία για την τύχη του ζητήματος, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά πως ο χρόνος που έχει κυλήσει δεν δικαιολογεί την περαιτέρω καθυστέρηση και σε συνδυασμό με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή κρίνεται ώριμη η απόφαση για «πράσινο φως» στην εξαγορά.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2013, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR κέρδισε το διαγωνισμό και εξαγόρασε ποσοστό 66% στο Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), για € 400 εκ. Το ελληνικό κράτος ελέγχει το υπόλοιπο 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία ενίσχυσε τις πιθανότητες ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να κερδίσει τον διαγωνισμό για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, κατά του ανταγωνιστή του Nabucco, και μάλιστα αμέσως μετά, ο TAP «κέρδισε» τον Nabucco. Η SOCAR έχει μερίδιο 20% στον TAP.
Η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα σε βάθος το Νοέμβριο του 2014 για να δει κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την SOCAR παρακωλύει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.
Ωστόσο η τελική απόφαση της Κομισιόν έχει καθυστερήσει σημαντικά, με τον υπουργό ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Natig Aliyev, να αναρωτιέται σε τι οφείλεται αυτή η καθυστέρηση αφήνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς για παιχνίδι γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων
ΠΗΓΗ:rizopoulospost.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου