Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κόντρα Αλεξόπουλου-Μανιάτη για υδρογονάνθρακες και αγωγούς


Κρατική συμμετοχή στις κοινοπραξίες για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλεξόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην ενεργειακή...
πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι οδήγησε σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, ένταση της ενεργειακής φτώχειας και μεροληπτική μεταχείριση ληστρικών ιδιωτικών συμφερόντων ενώ επιχειρήθηκε, όπως είπε, το ξεπούλημα κάθε κρατικής συμμετοχής σε ενεργειακές εταιρίες.

Υποστήριξε επίσης ότι με το νόμο 4001/2011 για τις έρευνες υδρογονανθράκων δημιουργήθηκαν συνθήκες καταλήστευσης των όποιων κοιτασμάτων με τη μείωση της φορολογίας των εταιρειών, αύξηση της περιόδου έρευνας στα οκτώ χρόνια, αποκλεισμό του κράτους από τις ερευνητικές κοινοπραξίες και προκήρυξη διαγωνισμών με λογική «fast track» παραχωρήσεων.

Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε επίσης ως πρότυπο αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τη Νορβηγία ενώ στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα περιέλαβε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που προβλέπει, όπως είπε, διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις στις περιπτώσεις που υπάρχει επικάλυψη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανήγγειλε τέλος κρατική συμμετοχή στις κοινοπραξίες για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, προωθείται προς ψήφιση και προβλέπει ότι το Δημόσιο θα έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή στις εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

«Ατυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι έχει χρέος να καταστρέφει ό,τι καλό βρήκε, θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι πουλημένοι, μερκελιστές, πέμπτη φάλαγγα και πουλημένοι. Η αλήθεια είναι ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, δεν έχει κάνει τίποτε άλλο επί πέντε μήνες παρά να διαπραγματεύεται με τον εαυτό του", απάντησε ο κ. Μανιάτης. Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκδίωξη επενδυτών από το χώρο της ενέργειας, χαρακτήρισε τραγικό λάθος να μπαίνουν στο τραπέζι τα εθνικά θέματα σε περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε αδύναμη θέση και εξέφρασε την ελπίδα να οφείλεται σε ανοησία και ανωριμότητα η αναφορά στο διαγωνισμό για τις έρευνες σε Ιόνιο και νότιο Κρητικό πέλαγος στο e mail του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημείωσε τέλος τη διάψευση του Κρεμλίνου για την παροχή ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και δήλωσε ευτυχής γιατί "δεν ζούμε στη Βενεζουέλα του Μαδούρο όπου το γάλα πωλείται με δελτίο, ούτε στην ΕΣΣΔ".

Ο γεωλόγος πετρελαίων Δρ. Ντίνος Νικολάου τόνισε πως είναι αδύνατο, δεδομένων των γεωλογικών αναλογιών με την Ιταλία και την Αλβανία να μην υπάρχουν υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. Αναφερόμενος ωστόσο ειδικότερα στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης τόνισε ότι υπάρχουν μόνο έμμεσες και όχι άμεσες ενδείξεις οι οποίες για να επιβεβαιωθούν πρέπει να γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις.

Την ανάγκη σταθερότητας στο θεσμικό πλαίσιο επεσήμανε ο κ. Κ. Παπαμιχαλόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ τονίζοντας ότι η στρατηγική στον τομέα δεν μπορεί να αλλάζει με κάθε κυβέρνηση καθώς οι αλλαγές στέλνουν αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου