Λίγα 24ωρα μετά τις τουρκικές εκλογές και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο "Φιλελεύθερος", από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι το ερευνητικό σκάφος Barbaros θα κινηθεί εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά στα ανοικτά της νήσου, βορείως και δυτικά.
Παράλληλα, οι Τούρκοι έχουν ...
δεσμεύσει περιοχές στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, για τη διεξαγωγή, στις 11-12 Ιουνίου, άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (είναι περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Αν και, όπως προαναφέραμε, η NAVTEX δεν αφορά ζώνη εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν μπορεί παρά τούτο να αξιολογηθεί ως κίνηση από πλευράς Τουρκίας, η οποία θέλει να στείλει μηνύματα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα θετικό κλίμα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που έχει αρχίσει στις 15 Μαΐου.
Σημειώνεται συναφώς ότι η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδοθεί από τους Τούρκους ήταν για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μέχρι τις 15 Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, σε χώρο που βρισκόταν λίγα μίλια ανοιχτά από τη χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασία, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά πάντα στα ανοικτά της νήσου.
Τον περασμένο μήνα η Λευκωσία αξιολογώντας τις τουρκικές κινήσεις είχε εκτιμήσει πως το επόμενο βήμα ήταν η μετακίνηση του «Μπαρμπαρός» βορειο-δυτικά της Κύπρου. Τούτο με τη νέα οδηγία επιβεβαιώθηκε. Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος «φλερτάρει» μονίμως με το ενδεχόμενο να διεξάγει έρευνες στα ανοικτά του Ακάμα.
Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX 547/15, σύμφωνα με την οποία το ιταλικό σκάφος OGS EXPLORA θα προχωρήσει στην πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων από τις 15-18 Ιουνίου, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Σε μια περιοχή που για την Άγκυρα θεωρείται «αμφισβητούμενη», πλην όμως βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου