Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Οι πρώτες μετρήσεις της ρύπανσης από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Οι πρώτες μετρήσεις της ρύπανσης από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο
Σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από συνεννόηση τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς

Οι πρώτες μετρήσεις της ρύπανσης από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια...
, με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες και φουράνια.
Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως πράττει από το Σάββατο, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και ενεργεί συστηματικά με αίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικές μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων
Από τις μετρήσεις οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στο κέντρο της Αθήνας ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο και σύμφωνα με την Περιφέρεια δεν κρίνονται ανησυχητικές
Ειδικότερα, με φορητό αναλυτή έγιναν στιγμιαίες ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μm στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400μ.
Στα σημεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέμου καταγράφηκαν στιγμιαίες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων κατά πολύ μεγαλύτερες από τιμές που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (μέση τιμή 25 μg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιμή 25 μg/m3/έτος).
Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών με μέσες ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εμφάνιση υψηλών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς.
Επισημαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σημεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεμο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιμές αναφοράς. Από τις μετρήσεις αυτές προέκυψε και ενδεικτικά χαρτογράφηση της διεύθυνσης διασποράς αυτών των σωματιδίων αλλά και γενικότερα της κατεύθυνσης των καπναερίων της καιόμενης εγκατάστασης.
Σύμφωνα με αυτή την ενδεικτική χαρτογράφηση εγκαταστάθηκε από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατάλληλος εξοπλισμός σημείο ενδεικτικό της διασποράς για δειγματοληψίες και επιμέρους μετρήσεις με αναλυτές και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των αποβλήτων της εγκατάστασης.
Πέραν όλων των ανωτέρω η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της κατάστασης απευθύνθηκε και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο ανταποκρινόμενο άμεσα, απέστειλε εξοπλισμό δειγματοληψίας. Ο εξοπλισμός αυτός τοποθετήθηκε πλησίον της καιόμενης εγκατάστασης.
Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα αναλυθούν από το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου μαζί με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που προαναφέρθηκαν να υπάρξει υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση.
Δείτε αναλυτικά τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων


ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου