Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Τα ΚΕΔΑΚ βγαίνουν από το … υπόγειο parking


Ένα από τα προβλήματα που θέτει το υγιές κομμάτι της αγοράς καυσίμων προς την εκάστοτε κυβέρνηση, αφορά στους ελλιπείς ελέγχους που πραγματοποιούνται από το υπουργείο και τις περίφημες κινητές μονάδες των ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων), που διαθέτει τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και το ΣΔΟΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ...
τελευταία χρόνια υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις και μηδενικοί οικονομικοί πόροι, με αποτέλεσμα συχνά η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου να απευθύνεται προς το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ο οποίος έχει δηλώσει διαθέσιμος να συνδράμει με κάθε τρόπο για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να δοθούν δωρεάν τα καύσιμα για να βγουν στους δρόμους τα βανάκια των ΚΕΔΑΚ. Αποτέλεσμα ήταν να γίνονται έλεγχοι αποσπασματικοί, όταν υπήρχαν «χορηγίες» και μάλιστα όχι από όλα τα οχήματα, αφού κάποια εξ αυτών παραμένουν μόνιμα παρκαρισμένα στα υπόγεια του υπουργείου, εξαιτίας βλαβών.

Χθες λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας με μια απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, έδειξε ότι προτίθεται να επανενεργοποιήσει και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, επιλύοντας σε πρώτη φάση τα τεχνικά προβλήματα των κινητών μονάδων.

Συγκεκριμένα το ΥΠΑΠΕΝ, ενέκρινε τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη συντήρηση, επισκευή και βαθμονόμηση του εξοπλισμού στα βαν των ΚΕΔΑΚ (με συνολικό προϋπολογισμό 38.745 ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη συντήρηση/ βαθμονόμηση/ επισκευή συνολικά 24 αναλυτών των μονάδων καθώς επίσης και την παροχή help desk on call.

Αξίζει να τονιστεί ότι από την πλευρά του, ο ΣΕΕΠΕ ζητεί όχι μόνο την επανενεργοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΔΑΚ. Συγκεκριμένα ο σύνδεσμος των εταιρειών έχει ζητήσει να πιστοποιηθούν τα κινητά εργαστήρια, ούτως ώστε τα δείγματα που θα λαμβάνουν στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνουν, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια και να μη χρειάζεται ο επιπλέον έλεγχος από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες του κλάδου καλωσορίζουν την πρωτοβουλία του υπουργείου, καθώς εκτός από τους καταναλωτές, τα φαινόμενα νοθείας και λαθρεμπορίας δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττουν τις νόμιμα λειτουργούσες εταιρείες


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου