Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΕΛΠΕ: Το Παρασκήνιο της Αλλαγής Διοίκησης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
«Βελούδινη» μεταβίβαση του μάνατζμεντ της ΕΛ.ΠΕ. από το μέτοχο της πλειοψηφίας, τον όμιλο Λάτση (42,6%), στο μέτοχο της μειοψηφίας, το ελληνικό δημόσιο (35,5%), συνιστά η αλλαγή της διοίκησης της εταιρίας, που ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΑΠΕΝ. Έπειτα από μια 8ετή περίοδο, κατά την οποία ο όμιλος Λάτση είχε αναλάβει, σε συμφωνία με το δημόσιο, το μάνατζμεντ της ΕΛ.ΠΕ. μια νέα περίοδος ανατέλλει, με το ΥΠΑΠΕΝ να έχει διακηρύξει εξαρχής την πρόθεση του ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική και το στόχο για τη μείωση της τιμής των καυσίμων.
Σύμφωνα με άριστες πληροφορίε...
ς του energia. gr, η επιλογή του Στάθη Τσοτσορού στη θέση του προέδρου της ΕΛ.ΠΕ. ήταν προϊόν συμφωνίας με την πλευρά Λάτση, ενώ, αντίθετα, η επιλογή του Γρηγόρη Στεργιούλη ήταν καθαρά επιλογή του δημοσίου. Ανάμεσα στα 7 μέλη από τα 13 συνολικά του διοικητικού συμβουλίου, που ορίζει το δημόσιο, περιλαμβάνεται και ο Ανδρέας Σιάμισιης, που θεωρείται ότι εκφράζει την πλευρά Λάτση και ο οποίος είχε αναβαθμισθεί σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, παράλληλα με την ιδιότητα του οικονομικού διευθυντή. Το νέο διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνεται με δύο μέλη που όρισε ο όμιλος Λάτση, τους κ.κ. Γ. Αλεξόπουλο και Θ. Βάρδα, δύο μέλη από τους μετόχους της μειοψηφίας και δύο εκπροσώπους των εργαζομένων. Η συγκρότηση του δ.σ. σε σώμα αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο, ή το αργότερο, την Πέμπτη.
Στη συμφωνία της συγχώνευσης ΕΛ.ΠΕ.-Πετρόλα, που είχε ανακοινωθεί στις 30/5/2003, προβλεπόταν η διεύρυνση του δ.σ. της ΕΛ.ΠΕ. στα 13 μέλη, καθώς και η κατάργηση του δικαιώματος ελέγχου του δημοσίου στο μάνατζμεντ μετά την πάροδο 5ετίας και εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Ωστόσο, η πλευρά Λάτση, μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S. A., ουδέποτε άσκησε τα δικαιώματα της συμμετοχής του στην ΕΛ.ΠΕ. και παρά το γεγονός ότι κατέστη σταδιακά πλειοψηφών μέτοχος. Αντίθετα, μετά την παρέλευση της 5ετίας, υπήρξε συμφωνία με το δημόσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, που έχει και την ουσιαστική ευθύνη της διοίκησης, να προέρχεται από τον όμιλο Λάτση, έστω κι αν ο διορισμός του θα γίνεται τυπικά από το δημόσιο. Διατηρήθηκε, με άλλα λόγια, το status quo που είχε αποφασισθεί με τη συγχώνευση, σε ό,τι αφορά το τυπικό κομμάτι του ορισμού της διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. από το δημόσιο. Έτσι, στο πλαίσιο της συναίνεσης των δύο μετόχων της εταιρίας, το Δεκέμβριο του 2007 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. ο Γιάννης Κωστόπουλος, θέση που διατήρησε ως τη χθεσινή αλλαγή. Ο κ. Κωστόπουλος από το 2001 ως το 2003 ήταν διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Πετρόλα, από το 2003 συμμετείχε ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΠΕ., το 2006 ορίστηκε εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της εταιρίας, για να αναλάβει στη συνέχεια ως τώρα τη θέση του CEO. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κωστόπουλος είχε εκδηλώσει από τον περασμένο Ιανουάριο την επιθυμία του να ασχοληθεί με νέες δραστηριότητες και δεν είναι τυχαίο ότι είχε ορισθεί ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σιάμισιης, τον οποίο, πληροφορίες της περιόδου εκείνης, έφεραν ως αντικαταστάτη του κ. Κωστόπουλου.
Τελικά, στη θέση του ορίστηκε ο Γρηγόρης Στεργιούλης, που προέρχεται από τα «σπλάγχνα» της ΕΛ.ΠΕ., ανήκοντας στο στελεχικό δυναμικό της, κυρίως, του κλάδου της διύλισης, θεωρείται η «ψυχή» της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, καθώς είχε αναλάβει συντονιστής του έργου και είναι προσκείμενος του Σύριζα. Ο κ. Στεργιούλης ήταν από πέρσι επικεφαλής της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενώ γνωρίζει άριστα την αγορά πετρελαίου στη Ν.Α. Ευρώπη, για την οποία έχει εκδώσει και βιβλίο.
Στο πλαίσιο, προφανώς, της αγαστής «συγκατοίκησης» των δύο μετόχων της ΕΛ.ΠΕ. αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ορίζεται ο κ. Σιάμισιης.
Η νέα κυβέρνηση, διά του ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε εκδηλώσει εξαρχής τη βούληση της το δημόσιο να ασκήσει όλα τα δικαιώματα της συμμετοχής του στην ΕΛ.ΠΕ. Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή είχε υπογραμμίσει ότι «αυτή η σύγχρονη βιομηχανία θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει κεντρικό ρόλο για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, της βενζίνης και των πετρελαιοειδών στη χώρα μας». Σε αυτήν την προοπτική, όπως όλα δείχνουν, δεν προέβαλε αντίρρηση ο όμιλος Λάτση, ο οποίος, όπως έλεγαν χθες καλά ενημερωμένες πηγές του energia. gr, «θα στηρίξει την προσπάθεια για το καλό της εταιρίας».

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου